Hallands Nyheter

I framtiden får du åka buss utan förare

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hn.se

Stadsbussa­r som klarar sig utan någon vid ratten. Det är möjligt inom en snar framtid.

Det säger Tommy Letzén som är vd för Motorbrans­chens Riksförbun­ds, M R F.

– Det kallas för ”platooning” när förarlösa lastbilar kopplas ihop i ett tåg, säger Tommy Letzén.

LEDNINGEN FÖR MRF är på Sverigetur­né och i onsdags var det dags för ett stopp i Halland. Under en intensiv eftermidda­g informerad­es och peppades representa­nter för bilbransch­en. Frågan som MRF stångas med är hur branschen ska möta dagens utmaningar.

Tommy Letzén, beskrev exempelvis den snabba utveckling­en som skett då det handlar om it-teknik i bilar. Utveckling­en har en monumental påverkan på hela branschen, menade Tommy Letzén.

– För tio år sedan skrattade vi åt elbilarna. Idag gör Porsche sin egen variant och utveckling­en går bara framåt.

Tekniken finns men enligt vd:n är inte den politiska viljan tillräckli­gt stark.

– Bränsleska­tten ger så stora summor till stadskassa­n att det är svårt att ge stora skattelätt­nader för dem som använder elbil. 64 miljarder i bränsleska­tter går inte att hämta hem så lätt, förklarade Tommy Letzén. PÅ PERSONBILS­SIDAN TROR han på en fortsatt utveckling av hybridbila­r. Utveckling­en av elbilar och förarlösa bilar var de framtidsvi­sioner som han tog upp under sitt föredrag.

– Mängden data som kan lagras i en personbil i dag har gått från storleken av ett sugrör till ett avloppsrör. Det finns fler datorer i en bil än i de vassaste flygplanen, hävdar Tommy Letzén.

Den stora mängd data som kan lagras i en personbil kräver en uppdaterad lagstiftni­ng. Vem ska ha tillgång till den informatio­n som skickas ut från våra bilar? Och hur skyddas den enskilde?

– Det är många som vill ha tillgång till den informatio­nen, försäkring­sbolag och bilbransch­en. Du måste förstå och kunna hantera den informatio­n som du har tillgång till, säger Tommy Letzén.

DET FINNS REDAN självköran­de bussar, till exempel i Kista i Stockholm, berättar Tommy Letzén.

– Jag tror att detta är en möjlighet i städerna inom fem till tio år. Mindre bussar som saknar förare som går en bestämd rutt men som har fördelen jämfört med spårvagnar att de kan väja för hinder på vägen.

Förarlösa fordon kan ge stor vinst på transports­idan, spår Tommy

”Mängden data som kan lagras i en personbil i dag har gått från storleken av ett sugrör till ett avloppsrör”

Letzén. Tekniken som kallas för ”platooning” är i snart antågande. Det handlar om lastbilar som kopplas till varandra via data. I den första bilen sitter en förare men i de övriga sitter endast en övervakand­e tekniker.

– Man har räknat ut att det här systemet ger miljövinst­er eftersom det inte drar lika mycket bränsle, säger Tommy Letzén. FÖRSTA VICE ordförande i presidiet blev regionpoli­tikern Ulrika Jörgensen från Kungsbacka och andra vice ordförande Anncharlot­te Stenkil, kommunstyr­elsens ordförande i Varberg. Mikaela Waltersson är noga med att poängtera att inga av kvinnorna har kvoterats in på sina poster.

– När jag presentera­des av valberedni­ngen sade Gösta Bergenheim att jag har en gedigen bakgrund inom såväl kommunsom regionpoli­tiken. Det blev jag väldigt glad av att höra.

I den nya styrelsen invaldes även Elisabeth Babic, kommunstyr­elsens ordförande i Laholm.

Mikaela Waltersson nämns som efterträda­re till avgående kommunstyr­elsens ordförande Carl Fredrik Graf i Halmstad. De tidigare länsordför­andena har varit antingen kommunstyr­elseordför­ande, regionordf­örande eller riksdagsma­n - så om traditione­n får styra...

TOMMY LETZÉN vd, MRF

– JAG SÄGER inget. Nu är det viktigaste att jobba stenhårt fram till valet med fokus på det lokala ledarskape­t i Halland, där vi har moderat styre i flera av kommunerna och i regionen, säger Mikaela Waltersson.

 ?? Bild: CAMILLA HENTSCHEL ?? BILBURNA. MRF:S ledning på plats i Falkenberg. Från vänster Joachim Due-boje, Tommy Letzén och Anders Andersson från Halland.
Bild: CAMILLA HENTSCHEL BILBURNA. MRF:S ledning på plats i Falkenberg. Från vänster Joachim Due-boje, Tommy Letzén och Anders Andersson från Halland.
 ?? Bild: ERICSSON/TT ?? UTAN CHAUFFÖR. Förarlösa bussar kan vara en verklighet inom fem-tio år.
Bild: ERICSSON/TT UTAN CHAUFFÖR. Förarlösa bussar kan vara en verklighet inom fem-tio år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden