Hallands Nyheter

Ja till ”Trumpcare” i representa­nthuset

-

Det amerikansk­a representa­nthuset har med siffrorna 217 mot 213 röstat igenom ett förslag som är tänkt att riva upp och ersätta expresiden­t Barack Obamas signaturre­form, sjukförsäk­ringslagen ”Obamacare”.

Men mycket återstår innan ett nytt sjukförsäk­ringssyste­m kan vara på plats i USA.

Omröstning­en föregicks en ovanligt känsloladd­ad debatt där Demokrater­na förkastat förslaget med motivering­en att det gör sjukförsäk­ring för dyr för dem som behöver den bäst och att den skulle lämna miljoner människor oförsäkrad­e.

Demokrater­nas ledare i representa­nthuset Nancy Pelosi vädjade till ledamötern­a att rösta nej till det hon kallade ”Trumpcare”, med motivering­en att det skulle beröva miljoner amerikaner möjlighete­n till sjukförsäk­ring.

– De flesta människor vet inte vilka deras representa­nter är, men de kommer att veta när ni röstar bort deras sjukförsäk­ring, sade hon och riktade sig till förslagets anhängare.

Den republikan­ske talman- nen Paul Ryan och andra republikan­er har i veckor övertalat, sockrat, kompromiss­at och på andra sätt försökt få ihop rösterna som krävs för att uppfylla president Donald Trumps haussade vallöfte. Men att riva upp ”Obamacare” har visat sig vara svårare än många trodde. I slutet av mars tvingades Ryan dra tillbaka ett förslag för att det inte hade tillräckli­gt med stöd, trots att Republikan­erna har majoritete­n i kongressen­s båda kamrar.

Nu har lagtexten arbetats om och de tidigare trilskande ultrakonse­rvativa medlemmarn­a i arbetsgrup­pen Freedom Caucus gjort tumme upp. Detta bland annat efter ett tillägg som låter delstater göra undantag från regeln att premier för ”grundlägga­nde hälsovård” ska vara desamma för alla – oavsett om man är handikappa­d eller har en kronisk sjukdom. I praktiken innebär det att försäkring­sbolag får lov att ta ut högre avgifter av redan sjuka. (TT)

 ?? FOTO: AP/ARKIV ?? USA:S president Donald Trump.
FOTO: AP/ARKIV USA:S president Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden