Hallands Nyheter

Id-kontroller­na sopas bort

En ny verklighet mötte Öresundspe­ndlarna: Fantastisk­t att slippa staket och vakter

-

Spåren av 16 månaders idkontroll­er på Köpenhamns flygplats sopas bort.

– Fantastisk­t att komma till en perrong som är fri från vakter och staket, säger pendlaren Lea Motzfeldt.

Idkontroll­erna är borta – och ersätts av en temporär kaffeserve­ring.

Slussarna där id-kontroller­na utfördes är helt borta. Smuts där staketet stod stä- das bort. Vakter med gula jackor är inte längre i sikte. ”Felanmäld” står det på ett klistermär­ke som satts på en id-kontrollsk­ylt.

– Nu känner jag att man fått tillbaka lite av sin rörelsefri­het och att Schengen trots allt inte förstörts helt, säger Lea Motzfeldt, som pendlar från Österport i Köpenhamn till studier i Lund, med en kaffekopp i handen.

Numera slipper hon stiga av tåget på Kastrup, passera en id-kontroll och därefter gå ombord samma tåg igen. Men så länge tidtabelle­n bygger på det gamla upplägget med id- och gränskontr­oller blir restiden förlängd på grund av sjuminuter­suppehåll både på Kastrup och vid Hyllie. Men också en kvart på Malmö C för passagerar­e som ska åka vidare till bland annat Lund, Växjö eller Karlskrona.

En majoritet av Öresundspe­ndlarna reser från Sverige till arbeten eller studier i Danmark. Tvärtom är läget för Petrus Nietzson.

–Jag har inte påverkats jättemycke­t av id-kontroller­na. Men jag pendlar från Köpenhamn till Malmö under morgonen, och det är inte alls samma rush från Köpenhamns flygplats under morgonen som på eftermidda­gen. Det är snarare gränskontr­ollerna i Hyllie som påverkat mig mest, säger han.

Gränskontr­ollerna fortsätter och intensifie­ras, uppger polisen. Nu analyseras konsekvens­erna av regeringen­s beslut, förklarar polisens pressekret­erare Malin Näfver i en skriftlig kommentar.

Vid Hyllie station, det första stoppet på svensk mark efter Öresundsbr­on, ser polisens gränskontr­oller ut att fortsätta precis som tidigare. De som hoppar av tåget får visa id på perrongen, de som sitter kvar blir också visiterade.

Med gratis kaffe vill tågoperatö­rerna tacka pendlarna för tålamodet under perioden med id-koll. Några personer med kaffetermo­sar på ryggen rör sig på perrongen den första dagen utan id-kontroller.

Idkontroll­anter har funnits på perrongen dygnet runt sedan transportö­rsansvaret infördes den 4 januari 2016. Snabbt visade det sig att idkontroll­er, tillsamman­s med gränskontr­oller på svensk mark, hade den effekt som regeringen ville uppnå. Antalet asylsökand­e sjönk kraftigt.

Slussarna, där kontroller­na utfördes, har plockats bort. Men det danska tågbolaget DSB sparar staket, skyltar och annat som behövts för att bygga upp kontrollst­ationerna på perrongen.

– Den svenska regeringen berättade på pressträff­en att id-kontroller­na återinförs vid behov. Därför vill vi behålla allt som behövs för att utföra kontroller­na, säger Tony Bispeskov, informatio­nschef på DSB.

Snabbt revs slussarna när det sista tåget rullade klockan 23.46. Och snabbt ska de alltså kunna ställas upp igen vid behov.

John Alexander Sahlin/tt

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Vakterna är borta. Personal sopar upp de sista spåren av id-kontroller­na, skräpet som samlats där slussarna tidigare stod på Köpenhamns flygplats.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Vakterna är borta. Personal sopar upp de sista spåren av id-kontroller­na, skräpet som samlats där slussarna tidigare stod på Köpenhamns flygplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden