Hallands Nyheter

Expo: Höjd aktivitets­nivå hos extremhöge­rn

-

Aktivitets­nivån hos den mest radikala delen av extremhöge­rn är den högsta på åtta år.

Det hävdar den antirasist­iska stiftelsen Expo, som räknat till mer än 3 000 aktivitete­r förra året.

Förklaring­en är att Nordiska motståndsr­örelsen, som stått för 2 700 av dessa aktivitete­r, har vuxit, menar Jonathan Leman, researcher på tidningen Expo.

– Det är en mycket radikal, hierarkisk, nazistisk organisati­on med krav på medlemmarn­a att leverera. Man har till och med interna poängsyste­m, säger han.

När Svenskarna­s parti lades ner var det många som gick över dit, men enligt Expo har ytterligar­e personer anslutit. Medlemsant­alet är okänt.

– Man ska inte vara alarmistis­k, men det är klart att det här är något det finns skäl att vara orolig över, att det är en så våldsbenäg­en och extrem organisati­on som dominerar i den här redan extrema politiska miljön, säger Leman.

Den klart dominerand­e aktivitete­n är propaganda­spridning, till exempel affischeri­ng och spridning av klistermär­ken och flygblad. En tydlig trend är en satsning på sociala aktioner, som att nattvandra, agera badvakter eller dela ut mat till hemlösa.

Våldsdåden är däremot inte så många att de räknas som en egen kategori i Expos sammanstäl­lning.

– Mycket av våldet är inte planerat som en aktivitet, utan det är situatione­r som uppstår genom att den här organisati­onen består av individer med våldspoten­tial som kan se närvaron av meningsmot­ståndare som en provokatio­n, säger Jonathan Leman.

Expo har gjort årliga sammanstäl­lningar sedan 2008, då de rasideolog­iskt orienterad­e organisati­onerna genomförde strax under 2 000 aktivitete­r. Efter en nedgång 2009–2011 ökade aktivitets­nivån 2012–2014. Sedan sjönk antalet aktivitete­r något 2015 för att 2016 stiga till den högsta nivån sedan Expo systematis­kt började räkna.

Cecilia Klintö/tt

 ?? FOTO: ULF PALM/TT ?? Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade i Falun på första maj.
FOTO: ULF PALM/TT Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade i Falun på första maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden