Hallands Nyheter

Svenskt drömlag ska bryta Vm-trend

ISHOCKEY: I DAG BÖRJAR VM

- GÖRAN SUNDBERG TT

Inför Vm-premiären mot Ryssland på fredagseft­ermiddagen har hittills 16 Nhl-spelare checkat in i den svenska truppen, vilket är rekord.

Det tidigare låg på 15 Nhl-förstärkni­ngar, vilket var 2012 i Globen då ett svenskt stjärnlag – med spelare som Henrik Zetterberg, Nicklas Bäckström, Erik Karlsson och Hedman – skulle fixa Vm-guld.

Det slutade med fiasko efter förlust redan i kvartsfina­l mot Tjeckien.

Samma visa för två år sedan då 13 Nhl-spelare förstärkte Tre Kronor, men det också slutade med en kvartsfina­lförlust. Den här gången då?

– Vi har absolut ett jättebra lag på pappret, men det gäller att vi inte slår oss för bröstet och bara kollar på laguppstäl­lningen – utan att vi gör det vi ska göra. Vi har höga krav på oss själva och saker att jobba på, säger Hedman.

DET SOM TALAR för Sverige den här gången jämfört med 2012 är att nästan alla spelare var samlade redan i förra veckan och spelade genrepstur­neringen i Stockholm och Tjeckien.

– Ja, det tror jag absolut. Nu är det Alex (Edler) och William (Nylander) som kommer in lite senare, men de har visat under säsongen hur pass bra de är. Just för oss som var där så var det viktigt att få en rejäl genomkörar­e med tre matcher.

SÅ VAR DET inte 2012 då de allra flesta kom direkt till VM. Resultaten förra veckan var inte lysande med en vinst och två förluster, bland annat hemska 4–8 mot Tjeckien.

– Vi släppte in alldeles för många mål, framför allt mot Tjeckien, men det blev bättre i sista matchen (2–3 mot Finland). Vi avslutade på en hyfsat bra nivå, men vi måste ta det flera steg till, säger Hedman.

Inte minst är det viktigt för NHLspelarn­a att anpassa sig till den stora isytan.

– Man måste ha lite andra riktmärken i isen än vad man är van vid. Men man ska kunna anpassa sig, man är ju uppvuxen på stor is.

Premiären mot Ryssland blir en måttstock på hur långt det här Vmbygget kommit.

Dessutom är det viktigt med ett bra resultat då bara gruppsegra­ren – tillsamman­s med hemmanatio­nen Tyskland – är garanterad­e att få stanna i Köln hela VM ut.

Rekordmång­a Nhl-spelare finns med och det svenska Vm-laget stämplas som något av ett Dream Team. Men faktum är att mängden Nhl-spelare och framgångar inte går hand i hand. – Vi får se till att bryta den trenden, säger backstjärn­an Victor Hedman.

RYSSLAND ÄR SOM vanligt en av turnerings­favoritern­a och leds av forwardsst­järnan Nikita Kutjerov, lagkamrat med Hedman i Tampa Bay, som öste in 40 mål och 85 poäng och blev femma i NHL:S poängliga.

– Han är oerhört giftig i anfallszon och har ett fantastisk­t bra skott. Han har det där lilla extra som en superstjär­na har. Vi kommer att ha fullt upp med honom. Men vi ska vinna till vilket pris som helst, och det var en bra försmak vi fick på Hovet, säger Hedman om 4–3-segern i förra veckan.

”Det gäller att vi inte slår oss för bröstet och bara kollar på laguppstäl­lningen – utan att vi gör det vi ska göra”

VICTOR HEDMAN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden