Hallands Nyheter

Angeläget om brutal skogsskövl­ing

- HANNES DÜKLER

Det har kallats det största miljöbrott­et i vår tid – skövlingen av Borneos 130 miljoner år gamla regnskogar. Sedan slutet av sjuttiotal­et har 90 procent av det som en gång var hem åt ett fyrtiotal ursprungsf­olk försvunnit. Skövlingen har samtidigt skapat monstruösa rikedomar på hundratals miljarder dollar hos korrupta politiker.

I DENNA UPPFÖLJARE till dokumentär­erna Tong Tana och Tong Tana – det förlorade paradiset skildrar Erik Pauser och Dylan Williams vad som hände efter det att den schweizisk­e miljöaktiv­isten Bruno Manser år 2000 försvann spårlöst i Borneos djungler.

DOKUMENTÄR

MED UTGÅNGSPUN­KT FRÅN Mutang Urud, hörande till penanfolke­t och nu boendes i kanadensis­k exil, följer Pauser och Williams under fem år denne tidigare vän till Manser tillsamman­s med en grupp aktivister i London och Basel och försöker avslöja vart miljardern­a har tagit vägen. Samtidigt hotas Borneos ursprungsb­efolkning på nytt genom byggandet av tolv enorma kraftverks­dammar.

Filmen utvecklas till en världsomsp­ännande – och ganska spännande – jakt på

THE BORNEO CASE Regi: Erik Pauser, Dylan Williams, Sverige, 2016 (79 min)

sanningen där inte bara girighet och global pengatvätt ingår utan även dödshot och förmodade mord. Att det dessutom finns förbindels­er till sju av Sveriges största banker – dessa investerar än i dag miljarder i bolag med kopplingar till den illegala skövlingen – gör inte det hela mindre angeläget.

 ?? Bild: AMP FILM ?? GIGANTISKT MILJÖBROTT. Dokumentär­filmarna Erik Pauser och Dylan Williams har följt skövlingen av Borneos regnskogar i Malaysia och pekar på kopplingar till svenska storbanker.
Bild: AMP FILM GIGANTISKT MILJÖBROTT. Dokumentär­filmarna Erik Pauser och Dylan Williams har följt skövlingen av Borneos regnskogar i Malaysia och pekar på kopplingar till svenska storbanker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden