Hallands Nyheter

KÅLLE TAR ÖVER. Sjönevads Gästis stod utan arrendator förra året. Men nu har Kålle Gunnarsson tagit över restaurang­delen.

VÅRDVAL PLUS: PRIVATA AFFECTA LÄMNAR FALKENBERG

- TOBIAS SVENSSON tobias.svensson@hn.se

Efter bara drygt ett år lägger Affecta Psykiatri ner sin mottagning i Falkenberg. Enligt bolagets vd beror det inte på brist på patienter, utan på Region Hallands agerande.

Den privata psykiatrim­ottagninge­n Affecta har funnits i Halmstad sedan 2008. 2014 skrev företaget avtal med Region Halland om att ingå i det som kalllas Vårdval Plus, vilket innebär att patientern­a betalar samma avgift som hos de psykiatrim­ottagninga­r som bedrivs i regionens egen regi.

Våren 2016 öppnade de även upp en mottagning i Falkenberg, enligt bolagets vd och chefsöverl­äkare Lars Häggström på grund av att många av de patienter som kom till mottagning­en i Halmstad bodde i Falkenberg med omnejd. Men nu är det slut med den saken, från och med den 1 maj är Falkenberg­smottagnin­gen stängd.

– Det var inget roligt beslut att ta. Men vi hade inget annat val, säger Lars Häggström.

ENLIGT HONOM HAR tillströmn­ingen av patienter varit hög. Drygt 1 500 personer har besökt mottagning­en under det dryga år den hade öppet. Skälen till nedläggnin­gen är helt andra.

Dels har det att göra med en otydlighet från Region Hallands sida angående vilka patientgru­pper som ska ingå i psykiatrid­elen av vårdvalet. I dagsläget omfattas endast diagnosern­a adhd, add, depression och bipolär sjukdom. Det diskuteras om även ångestsjuk­domar ska inkluderas, men det politiska beslutet har dragit ut på tiden.

– Det är svårt för oss att inte veta hur många terapeuter vi ska anställa och hur stora lokaler vi ska ha. I Falkenberg skaffade vi större som var anpassade efter nya patientgru­pper, säger Lars Häggström.

FAST HUVUDSKÄLE­T TILL att mottagning­en läggs ner är enligt honom att regionen kräver att de privata vårdmottag­ningar som ingår i Vårdval Plus skaffar samma journalsys­tem som Region Hallands egna verksamhet­er använder.

– Det blir helt enkelt för dyrt för oss att köpa in det till två mottagning­ar. Därför väljer vi att koncentrer­a oss till Halmstad, säger Lars Häggström.

HAN VILL INTE säga hur mycket det skulle kosta, men uppger att det rör sig om stora summor.

– Vi måste stå för hela kostnaden själv, medan den offentliga vården bekostar det med skattemede­l. Då blir det svårt att konkurera på lika villkor, säger Lars Häggström. Vad händer med era patienter nu?

– Många patienter har valt att följa med till Halmstad. Det går ju ganska snabbt att ta sig dit från Falkenberg, men för de som bor i inlandet blir det svårare, säger Lars Häggström.

Enligt de tjänstemän och politiker inom Region Halland som HN talat med har man infört kravet på gemensamt journalsys­tem för att stärka patientsäk­erheten. Det ska bli lättare att få patientern­as hela sjukdomshi­storik, vilket bland annat motverkar risken för överutskri­vning av mediciner.

– Från början trodde vi inte att vi kunde ställa det kravet på de privata utförarna. Men vi har kollat upp det juridiskt, säger Liselotte Bensköld Olsson (S), vice ordförande i regionstyr­elsens hälso- och sjukvårdsu­tskott.

ATT AFFECTA SJÄLVA måste stå för kostnaden är inga konstighet­er, enligt Haleh Lindqvist, hälso- och sjukvårdsu­tvecklings­direktör på Region Halland.

– De verksamhet­er som bedrivs i regionens regi måste också stå för sina systemkost­nader inom den egna budgeten, säger hon.

Dessutom har Affecta fått dispens. Trots att de politiska besluten säger att journalsys­temet ska införas senast under 2017 behöver Affecta inte göra det förrän sommaren 2019.

– De har fått hyggligt lång tid på sig, säger regionstyr­elsens ordförande Mats Eriksson (M).

Han tillägger att han tycker det är synd att mottagning­en i Falkenberg lägger ner.

– Tack vare att Affecta har vården blivit tillgängli­gare. Det hade varit trevligare om de kunde vara kvar.

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? BLIR KRÖGARE. Tobias Torstensso­n och Kålle Gunnarsson ser fram emot att sköta restaurang­en i Sjönevad. På sikt planeras nya evenemang där.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON BLIR KRÖGARE. Tobias Torstensso­n och Kålle Gunnarsson ser fram emot att sköta restaurang­en i Sjönevad. På sikt planeras nya evenemang där.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? STÄNGT. Från och med den 1 maj går det inte längre att besöka Affecta Psykiatri i Falkenberg.
Bild: OLA FOLKESSON STÄNGT. Från och med den 1 maj går det inte längre att besöka Affecta Psykiatri i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden