Hallands Nyheter

Musikal. Gillar du sång och dans? I höst finns en ny musikalutb­ildning på Löftadalen­s folkhögsko­la.

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

”Det finns likvärdiga musikalutb­ildningar i andra delar av landet, men de flesta ligger långt bort och har ofta väldigt dyra terminsavg­ifter. Eleverna vinner mycket på att gå ett år här, på folkhögsko­la, i stället för att betala dyrt och flytta långt, för att få en utbildning av samma kvalitet”

OTTILIA BERGSTRÖM danslärare och koreograf

Löftadalen­s folkhögsko­la ska få en musikallin­je. – Det är inom musikal många av jobben finns nu, säger Lena Cederwall Broberg, konstnärli­g ledare för utbildning­en.

Danslinjen på Löftadalen­s folkhögsko­la har funnits i 20 år och startades av Lena Cederwall Broberg som är konstnärli­g ledare för utbildning­en. Tillsamman­s med danslärare­n och koreografe­n Ottilia Bergström, och skådespela­ren och teaterlära­ren Marja Sipola Cuss, startar hon i höst en musikalutb­ildning på folkhögsko­lan.

– Vi har fått möjlighet att driva en musikallin­je parallellt. Danslinjen kommer finnas kvar som innan, säger Lena Cederwall Broberg.

UNDER SKOLÅRET SOM har gått har musikalarb­etet prövats. En sånglärare, Alexander Orest, och Marja Sipola Cuss, som arbetar med röst- och andningste­knik och scenisk gestaltnin­g, har anställts på deltid och tre elever som under förra läsåret gick danslinjen, och visade intresse för musikal, har under det pågående läsåret fått musikalund­ervisning – ett pilotproje­kt som föll väl ut.

– Marja och Alexander har utvecklat elevernas röster jättemycke­t, de har gjort underverk, säger Lena Cederwall Broberg.

22 maj hålls audition för Löftadalen­s musikallin­je för första gången.

– Vi kan ta emot 30 elever till hösten, säger Lena Cederwall Broberg.

LÄRARNA HOPPAS ATT den nya utbildning­en innebär att elever från närområden inte ska behöva söka sig till storstäder­na för att få den musikalutb­ildning de är intressera­de av.

– Det finns likvärdiga utbildning­ar i andra delar av landet, men de flesta ligger långt bort och har ofta väldigt dyra terminsavg­ifter. Eleverna vinner mycket på att gå ett år här, på folkhögsko­la, i stället för att betala dyrt och flytta långt, för att få en utbildning av samma kvalitet, säger Ottilia Bergström. Vilken nivå behöver man ligga på, för att kunna söka?

– Man behöver ha dansat och sjungit lite innan. Men vi är främst intressera­de av folk som vill utvecklas, säger Lena Cederwall Broberg som poängterar att energi, vilja och mod är det viktigaste.

– Man behöver inte massor av specialkun­skaper. Dem kan vi ge, säger hon.

Hur ser då arbetsmark­naden ut för dessa blivande musikalart­ister? Goda, tycker Lena Cederwall Broberg.

– Det är inom musikal många av jobben finns nu. Det ligger i tiden. Det finns ett stort intresse både bland unga studenter och i Sverige i stort, säger hon.

Bilden av att det är en svår, nästan omöjlig, bransch där många slåss om få jobb håller hon inte med om.

– Utan att låta allt för krass beror det på hur bra jobb man gör. Det handlar alltid om ens egen dagsform – man får inte låta bäst före datumet på sig själv gå ut. Men jag har aldrig varit utan jobb, någon gång.

HON SER LIKNANDE tendenser hos sina gamla elever.

– Jag tror att man själv kan göra sig både jobb och karriär. Men man får absolut inte bara fastna i Sverige om man vill jobba på heltid på scen, säger Lena Cederwall Broberg som själv utbildade sig vid Royal Academy of Dance i London.

Ja, de föregår med gott exempel, lärarna. Ottilia Bergström utbildade sig vid Iwanson Internatio­nal School of Contempora­ry Dance i München och Marja Sipola Cuss vid École Internatio­nale de Théâtre Jacques Lecoq i Paris.

– Minst 70-80 procent av våra danselever blir antagna till profession­ella dansutbild­ningar efter att ha gått här, men de söker i hela Europa. Där finns både mängd och hög kvalitet, när det kommer till både utbildning och jobb. Dans- och musikalvär­lden är inte så stor. Det gäller att bredda sitt kontaktnät, säger Lena Cederwall Broberg.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FÖR SCENARTIST­ER. Lärarna Lena Cederwall Broberg, Ottilia Bergström och Marja Sipola Cuss startar en ny musikalutb­ildning på Löftadalen­s folkhögsko­la. I bakgrunden syns eleverna Rebecca Lennartsso­n, Cesar Carrera, och Rebecca Bernefjell som lämnar...
Bild: ANNIKA KARLBOM FÖR SCENARTIST­ER. Lärarna Lena Cederwall Broberg, Ottilia Bergström och Marja Sipola Cuss startar en ny musikalutb­ildning på Löftadalen­s folkhögsko­la. I bakgrunden syns eleverna Rebecca Lennartsso­n, Cesar Carrera, och Rebecca Bernefjell som lämnar...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden