Hallands Nyheter

Vegetarisk skolmat omtvistad

PS-ELEVER: ”NER MED DEN VEGETARISK­A MATEN I VARBERG!”

- HARALD ANDERSSON harald.andersson@hn.se

De helvegetar­iska dagarna i kommunens skolkök rör upp känslor. Bland både politiker och elever går meningarna isär. SD föreslår att man ska ta bort de köttfria dagarna helt och hållet.

Från årsskiftet serverar kommunens skolor två helvegetar­iska mål mat i veckan, enligt beslut från barn- och utbildning­snämnden. Sverigedem­okraterna tycker det borde ändras. De föreslår nu i en motion till kommunfull­mäktige att man ska ta bort de vegetarisk­a dagarna helt.

– Enligt kommunen serveras färre portioner under de helvegetar­iska dagarna. Att man nu har två vegetarisk­a dagar i stället för en handlar om rena besparinga­r, inte om hänsyn till miljön, menar Olle Hällnäs (SD).

I förslaget uttrycker också Sverigedem­okraterna att man vill öka Sveriges självförsö­rjning genom att fokusera på svenskprod­ucerad mat i stället för ekologisk.

Kristian Helgesson, tillförord­nad avdelnings­chef för kost och städ, ansvarar bland annat för att skolmaten i kommunen följer regler om näringsinn­ehåll. Han menar att eleverna slänger mer mat under de ickevegeta­riska dagarna eftersom de tar för sig mer än de äter upp.

Under de vegetarisk­a dagarna slänger eleverna mindre, men tar också för sig aningen mindre mat.

– Det beror på att skolköken testar nya vegetarisk­a rätter och ännu inte vet vad elever tycker om dem. Men vi arbetar aktivt med matråd på nästan alla skolor där eleverna får delta i utformning­en av matsedlarn­a, säger han.

Sverigedem­okraterna vill ta bort de helvegetar­iska dagarna i skolan. – Det är viktigt att barnen äter ordentligt och då fungerar det uppenbarli­gen inte med bara vegetarisk­t, säger Olle Hällnäs, vice ordförande för SD Varberg.

HARALD LAGERSTEDT (C), ordförande för servicenäm­nden, har ifrågasatt barn- och utbildning­snämndens matbespari­ngar. Han tycker samtidigt att det är bra att skolungdom­ar får lära sig äta en varierad kost, och att övergången till mer vegetarisk mat av olika an-

ledningar tar tid. Efter skolkökens tester ska antalet rätter minskas till dem eleverna tycker mest om.

– Kött och kyckling som serveras är svenskprod­ucerat och det är viktigt att poängtera, tillägger han.

”Jag tycker vi ska vara glada som får gratis skolmat” JOHANNA TAREMARK ordförande elevrådsst­yrelsen

ÅSIKTERNA OM DEN vegetarisk­a maten går isär bland eleverna på Peder Skrivares skola. En elev har skapat Facebookgr­uppen ”Ner med den vegetarisk­a maten i Varberg” som har drygt 600 medlemmar. ”Vi är trötta på att gå utsvultna varje tisdag och torsdag. Detta måste få ett slut” skriver en elev i gruppen.

Andra tycker att den vegetarisk­a maten är bra. En av dem är Johanna Taremark, elevrådsst­yrelsens ordförande.

– Tidigare visste inte så många elever att man kan lämna in förslag på maträtter till skolköket, men nyligen har skolan förtydliga­t det. Ändå är det väldigt få elever som engagerar sig i matrådet. Jag tycker vi ska vara glada som får gratis skolmat till skillnad från i många andra länder, säger hon.

Sverigedem­okraternas motion kommer att behandlas av kommunfull­mäktige.

 ??  ?? FALAFEL. Åsikterna är delade angående den vegetarisk­a skolmaten.
FALAFEL. Åsikterna är delade angående den vegetarisk­a skolmaten.
 ?? Bild: HARALD ANDERSSON ??
Bild: HARALD ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden