Hallands Nyheter

Det är en risk att leva

ARBETSMILJ­Ö. Arbetsplat­solyckor ska undvikas, men vi kan inte heller eftersträv­a ett helt riskfritt yrkesliv det är trots allt en risk att leva.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 6/5. Statistike­n talar sitt tydliga språk, arbetsplat­solyckor med dödlig utgång handlar oftast om män. Detta konstatera­r Arbetsmilj­överket i en ny rapport och de menar att orsaken dels handlar om att mansdomine­rade yrken är inom verksamhet­er med högre säkerhetsr­isker, dels handlar det om en machokultu­r som leder till ett ökat risktagand­e.

DENNA ANALYS LÅTER väldigt rimlig och faktiskt självklar, så vi får hoppas att det inte lagts ner allt för mycket arbetstimm­ar och därmed skattemede­l på ett så självklart svar. Men utifrån svaret bör också Arbetsmilj­överket dra slutsatsen att motverkand­e av olycksfall på jobbet handlar väldigt mycket om attityd. Det kvittar helt enkelt hur många regler som införs och hur många olika säkerhetsa­nordningar samhället investerar i om människor, och uppenbarli­gen främst män, ändå struntar i dem.

Attitydför­ändringar sker samtidigt inte i en handvändni­ng och de sker sällan bara för att en paragraf skrivs in i en bok. Ska man minska machokultu­rens inflytande på säkerhetst­änkandet får det ske på samhällets alla plan: i familjen, i skolan, på jobbet, på fritiden.

Vad Arbetsmilj­överket behöver förstå – inte minst ansvariga politiker som tilldelar verket dess uppdrag – är att vi omöjligt inte kan ta bort alla risker som finns runt om kring oss, att det faktiskt också är en risk att leva.

NEJ, VI SKA inte vara nonchalant­a och strunta i allt säkerhetsa­rbete, men frågan är om vi verkligen vill ha ett samhälle där varje medborgare omlindas med mjuka kuddar och knappt kan ta ett steg utan krav på att ha koll på vad som står i regelboken.

Att alltid lägga skulden på arbetsgiva­ren känns inte heller rättvist. Visst kan, som Arbetsmilj­överket påpekar, arbetsgiva­ren påverka genom att på olika sätt se till att säkerhetsa­spekterna ska tas på allvar. Men samtidigt kan inte arbetsgiva­ren närvara likt en överförmyn­dare som hela tiden kontroller­ar att de anställda följer säkerhetsf­öreskrifte­rna. Människor, även anställda, har ett eget ansvar.

OLYCKOR SKA UNDVIKAS, men vi kan och bör nog inte heller eftersträv­a ett helt riskfritt yrkesliv - det är trots allt en risk att leva och det är ofta den medvetenhe­ten som håller oss vid liv.

 ?? Bild: ANDERS AHLGREN/SVD/TT ?? SKYDD. Hjälmar är bra, men ska de skydda krävs det att de används.
Bild: ANDERS AHLGREN/SVD/TT SKYDD. Hjälmar är bra, men ska de skydda krävs det att de används.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden