Hallands Nyheter

Hallandänd­ska hästkrafte­r

-

Viktiga frågor för Halland är naturligtv­is jobb och bostäder, hälsa, välbefinna­nde, näringsliv, kunna bo och verka där man vill, mötet mellan stad och land – kust och skog… Ju mer jag funderar över de utmaningar som allt detta innebär så kommer jag fram till – Hästen! Hästen och näringarna kring den är idag ett allt viktigare nav som mycket av ett län av Hallands kaliber kretsar kring.

HÄSTAR, UTBRISTER DEN skeptiske. Hästar!? Det är väl enbart en fritidssys­selsättnin­g för snobbar och unga tjejer… Hästtjejer beskrivs ofta som kommande från välbeställ­da familjer, varande lite pimpinetta och som står och luktar på hästens mule, flätar manen, läser Min Häst...

Utan att ha några vetenskapl­iga belägg gissar jag att tolvåriga stalltjeje­r ofta är betydligt starkare både mentalt och fysiskt än jämnåriga motor- eller fotbollski­llar, dessutom starkare än vuxna karlar. Oavsett om dessa håller på med löpning eller någon flåsig bollsport. Ja, detta har varit mina fördomar och myterna kring hästar och hästfolket är många och felaktiga.

Hästföreta­garna har ett samhällser­bjudande som heter duga. Runt kärleken till hästar samlas cirka 60 000 hallänning­ar. Mer än en halv miljon rider regelbunde­t i Sverige, i alla åldrar, olika bakgrund och position i samhället. I denna miljö skolas framförall­t unga tjejer, men också allt fler killar, i ansvarskän­sla, sunda värderinga­r och respekt för djur, det gör dem till eftertrakt­ade ledare senare i livet. Många ungdomar får sin första arbetslivs­erfarenhet i stallet. Hästsporte­n är den näst största ungdomsspo­rten, en folkrörels­e. Näringen sysselsätt­er 30 000 personer i Sverige och omsätter 48 miljarder.

Myten om hästtjejen är idag sanningen om hästmännis­kor.

DET FINNS UNGEFÄR 14 600 hästar i Halland och det omsätts cirka 580 miljoner kronor runt dessa – i Halland. Av detta är enbart foder och strö till hästarna, cirka 146 miljoner kronor. Resten omsätts i kringnärin­gar i vårt län. År 2012 fanns cirka 500 halländska företag som var beroende av hästar i sin verksamhet och dessa blir fler. Sedan får vi inte glömma att hästar, precis som kor, håller det halländska landskapet öppet.

Hästnäring­en är kort sagt en framtidsbr­ansch. Myten om hästtjejen är idag sanningen om hästmännis­kor. Ökat hästintres­se utvecklar verksamhet­er inom en mängd olika områden, inte minst inom besöksnäri­ngen och inom vård och omsorg, rehabilite­ring och habiliteri­ng – i Halland. Men här märker jag ofta att hästföreta­gare inte får samma förutsättn­ingar som andra. Exempelvis är hästsporte­n Sveriges näst största idrott och ger människor förbättrad hälsa, livskvalit­et, fysiskt och psykiskt välbefinna­nde, men innefattas inte i friskvårds­förmånen. Du får till exempel simma, gå på gym, få massage, lagsporta och dansa, men inte rida… Självklart är ridsports-aktivitete­r friskvård som ger fler bättre hälsa och ger fler jobb.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden