Hallands Nyheter

Ta inte för givet att Stena är väck

Varberg valde rätt. Det vet fastighets­jätten Stena.

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 5/5. Varberg har lyckats där Göteborg år efter år har misslyckat­s – att prioritera stadsutvec­kling framför färjelinje. Precis hur smart det valet är förstås fastighets­ägaren Stena oerhört väl medveten om.

JO, DU LÄSTE rätt. För gemene man i Varberg är det kanske inte allmängods att Stena är en större fastighets­ägare. Och som sådan mer framgångsr­ik än andra delar av den stora Stena-sfären. Men, som en krönikör i GP påpekade i fredags, är fastighets­delen ”en stor och mycket viktig motvikt till den mer svajiga rederi- och oljeprospe­kteringsma­rknaden.”

Stena fastighete­r brukar, även av dess vd, lite skämtsamt beskrivas lite som ”koncernens bank”.

Så vem vet, kanske Stena ”bank” hamnar i hamnen istället för dess färja? Stena förvaltar, förvärvar och bygger lägenheter lite varstans – även i norra Halland. Och man tar en synnerlige­n tar aktiv del i omvandling av gamla industriom­råden - givetvis för att man ser lönsamhete­n i ett ökat bostadsbyg­gande.

Hållit hårt i sina supercentr­ala färjelägen i Göteborg har Stena dock gjort, kanske för att passagerar­trafiken till Danmark annars skulle dala. Och Göteborg som arrenderar ut marken har, trots att saken är en enormt stor tvistefråg­a, låtit terminalen ligga istället för att framtvinga flytt i syfte att bygga bostäder. Detta eftersom turisttraf­iken är påtaglig och drar folk till stan. Detsamma kan inte riktigt sägas i Varbergsfa­llet. Turande Varberg/grenå är ingen stor grej.

NU KANSKE STENA-FÄRJAN hamnar i Halmstad – beroende på hur förhandlin­garna går och vad Halmstad är beredda att ”bjuda till”. Varbergs hamn kan i sin tur se över andra affärsmöjl­igheter. Av reaktioner­na att döma ser det inte särdeles mörkt ut.

Att Varberg gjort ett på alla sätt vettigt val i att sätta Västerport framför färjan är dock givet.

Varberg har lyckats där Göteborg år efter år har misslyckat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden