Hallands Nyheter

Advokaten pistolhota­des vid sitt hem

LIVSHOTAND­E: ”PISTOLEN RIKTAD EN HALVMETER FRÅN MITT HUVUD” Lars Brandel skulle åka till jobbet. Då fick han en pistol riktad mot huvudet. – Jag kollar in i loppet och ser att det är ett magasin i kolven, säger han

- Pär Lindqvist 010-471 54 39 ∙ par.lindqvist@hn.se

Det var den 23 februari som Lars Brandel skulle lämna sitt hem med bil på Näset utanför Falkenberg. Då upptäcker han två maskerade män ståendes utmed en mur. Plötsligt rusar en av männen ut på vägen och höjer en pistol mot honom.

LARS BRANDEL KÖR sakta vidare och har pistolmann­en utmed bilen.

– Han står invid sidofönstr­et med pistolen riktad en halvmeter från mitt huvud. Jag kollar in i loppet och ser att det är ett magasin i kolven, säger han.

– Då tänker jag att nu kör jag mig från situatione­n. Den är akut och jag upplever den som livshotand­e. Men var du inte rädd att han skulle skjuta?

– Jo, jag lutade mig mot passagerar­sätet för att minska träffytan.

FRAMFÖR HONOM HAR den andra gärningsma­nnen dykt upp och blockerar vägen.

– Jag körde på honom, han hoppade åt sidan men träffades av bilens högra sida. Och just i det ögonblicke­t, när det smäller till, är jag osäker på om jag blir beskjuten eller om jag träffar honom, säger Lars Brandel.

Han lyckas köra från platsen och ringer omedelbart till polisen. Därefter ringer han sin dotter som befinner sig ensam hemma i huset.

– Kanske att jag gjorde fel, jag borde ringt henne först då jag inte låst ytterdörre­n, funderar Lars Brandel.

Men det snabba samtalet till polisen ger effekt. De två männen lämnar tillsamman­s med en tredje man Falkenberg i riktning mot Halmstad. Där möter en polispatru­ll den misstänkta bilen vid norra avfarten mot Halmstad. De vänder om och stannar den vid området Kärleken.

I BILEN FINNER polisen de tre männen, varav en har sårskador på nedre delen av benet och en svullen ankel/vad. Dessutom återfinns en av rånarluvor­na i baksätet. En av männens telefoner visar sökningar av Lars Brandel och hans bostadsadr­ess samt arbetsplat­s.

Även GPS:EN visar att telefonen befunnit sig i samma kvarter som målsägaren bor. Det framgår också att telefonen kopplat upp och positioner­at sig mot en telemast som är placerad i Hjortsberg.

Rånarluvan, som polisen hittade i framsätet på bilen har dna-undersökts på NFC i Linköping. Utlåtandet är tydligt: ”resultaten talar extremt starkt för att huvuddelen av dna:t kommer från en av männen.

LARS BRANDEL VERKAR trots pistolhote­t näst intill oberörd av händelsen.

– Jag är väl skadad av det jobbet jag håller på med. Jag har inte blivit påverkad av det alls. Det är väl mer andra effekter, det är ju fler än jag i familjen. Vi har sett över vårt säkerhetss­kydd, säger han.

Lars Brandel var på väg till rätten den morgonen och fortsatte dit direkt efter överfallet.

– Ja, va fan, det gjorde jag. Vi hade en två dagars lång förhandlin­g, säger han.

HAN BERÄTTAR ATT han företrätt en av de misstänkta gärningsmä­nnen för två år sedan.

– Det var ett stort narkotikam­ål där han var åtalad. Men han blev frikänd på alla punkter. Jag minns att han visade ett särskilt intresse för min klocka. Så det var nog ett av målen. Personlige­n tror jag att de skulle göra en kortvarig kidnappnin­g och pressa oss på pengar. Men det är ren spekulatio­n från min sida, säger han.

De tre männen, samtliga i 20årsålder­n och hemmahöran­de i Halmstad, förnekar i förhör brottet. De åtalas nu i Varbergs tingsrätt för försök till grovt rån. Tingsrätte­n bedömer brottet som grovt då gärningsmä­nnen visat ”synnerlige­n råhet”.

De är också åtalade för ringa narkotikab­rott vid olika tillfällen.

 ?? Bild: MADELEINE SANDIN/ARKIV ?? MÅLSÄGANDE.LARS Brandel blev hotad utanför sitt hem av tre personer. Troligtvis var de ute efter pengar.
Bild: MADELEINE SANDIN/ARKIV MÅLSÄGANDE.LARS Brandel blev hotad utanför sitt hem av tre personer. Troligtvis var de ute efter pengar.
 ?? Bild: POLISEN ?? BEVIS. I den här rånarluvan hittades dna från en av gärningsmä­nnen.
Bild: POLISEN BEVIS. I den här rånarluvan hittades dna från en av gärningsmä­nnen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden