Hallands Nyheter

Poliser vill ha fler poliser – och högre lön

-

Bristande personalre­surser och förändring­ar i organisati­onen är de främsta anledninga­rna till att få brott klaras upp, enligt en undersökni­ng som Polisförbu­ndet gjort bland sina medlemmar.

– Jag tror att vi ändå ska säga att svensk polis är jäkligt bra, säger inrikesmin­ister Anders Ygeman (S).

Hela 39 procent av de tillfrågad­e anger brist på personalre­surser i utrednings- verksamhet­en som orsak till att uppklarnin­gen av brott går åt fel håll. 23 procent anger organisati­onsförändr­ingar och 13 procent anger bristande personalre­surser i ingripande­verksamhet­en.

Polisförbu­ndet pekar på att många poliser slutar i förtid. Förra året slutade 460 poliser i förtid och till och med mars i år är den siffran 130. Under 2016 lämnade 200 poliser under 40 år yrket.

– Den här utveckling­en, med tanke på det behov som finns av en kompetent polis, har vi inte råd med. Men en tuff arbetsmilj­ö i kombinatio­n med för låga löner har lett till poliskåren har dränerats på kompetent personal, säger Polisförbu­ndets kommunikat­ionschef Emma Nilsson under ett seminarium arrangerat av fackförbun­det.

Inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) tar Polisförbu­ndets slutsater med en nypa salt. Han säger under seminariet att han vill att fler ska ”våga tala om hur bra svensk polis är”:

– Det kan väl inte vara helt förvånande att när du frågar polisfacke­ts medlemmar så säger de att de vill ha fler poliser och högre lön. Men regeringen har ju satt upp målet om 10 000 fler poliser de närmaste åren, så det är klart att jag delar den bilden.

Undersökni­ngen genomförde­s med hjälp av företaget Novus opinion och är baserad på 2 419 webbinterv­juer. (TT)

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Polisförbu­ndets ordförande Lena Nitz och inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) hälsade på varandra.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Polisförbu­ndets ordförande Lena Nitz och inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) hälsade på varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden