Hallands Nyheter

Jobb och terror i valspurt

I morgon väljer Frankrike sin nästa president – i fokus står ekonomin och säkerheten

-

Pengar och jobb har sugit åt sig utrymme vid sidan av terror och invandring när kampen om den franska presidentp­osten går mot mål. Och eurofrågan har fått nytt liv.

Nu är det bara timmar kvar till dess att de båda kandidater­na måste ha levererat alla sina bästa argument inför söndagens val – vid midnatt i dag ska kampanjern­a enligt lag blåsas av.

Under de två veckor som gått sedan första omgången i presidentv­alet har ekonomiska frågor i vid bemärkelse samt många fransmäns missnöje med hög arbetslösh­et och svårighete­r att klara hushållsek­onomin tagit mer plats i debatten – trots att ett nytt terrordåd inträffade bara ett par dagar före valet.

Ekonomi är också ett område där skillnader­na är stora mellan nationalis­tiska och invandring­sfientliga Nationella frontens Marine Le Pen och mitten/vänsterlib­erale Emmanuel Macron, som represente­rar det bara ett år gamla partiet En marche.

Carina Gunnarson, Frankrikee­xpert och docent i statskunsk­ap vid Uppsala universite­t, lyfter fram landets vara eller inte vara i eurosamarb­etet och EU, frihandel och tullar, globaliser­ing samt arbetslösh­et och arbetsrätt som exempel på områden där deras politik skiljer sig kraftigt åt.

Marine Le Pen har anklagat Emmanuel Macron för att se Frankrike som en marknad där ”allt är till salu”.

– Många oroar sig för att de ska förlora jobbet, säger Gunnarson.

Gunnarson framhåller att det finns en misstro bland många väljare vad gäller Emmanuel Macrons förslag om en mer flexibel arbetsmark­nad och förhandlin­gar om villkor för anställda på företagsni­vå i stället för hela branscher.

Samtidigt finns en stor skepsis mot Marine Le Pens förslag att lämna eurosamarb­etet. Det är ett förslag som hon modifierat den senaste veckan i samband med att hon inlett en allians med en av de utslagna kandidater­na i första omgången. Euron och en återinförd franc skulle finnas parallellt, säger Le Pen nu.

– Jag tycker att hon har svävat på målet där om hur det skulle fungera, säger Gunnarson.

Det har annars, att döma av en undersökni­ng gjord av opinionsin­stitutet Ipsos efter första omgången den 23 april, varit en valrörelse där ingen fråga riktigt domi- nerat, åtminstone inte när den genomsnitt­lige väljaren bestämt sig för vem som ska få rösten. Då angav väljarna köpkraft, invandring, arbetslösh­et och terrorism som ungefär lika viktiga.

I den avslutande tv-debatten såg programled­arna närmast ut att ta vilja ta skydd när Macron och Le Pen rök ihop om jobb som flyttar utomlands, om EU, en impopulär arbetsmark­nadslag och arbetare från andra Eu-länder som påstås ta fransmänne­ns jobb.

Den franska arbetslösh­eten ligger runt 10 procent, tillväxten är skral och missmodet stort om ekonomin i många delar av landet. Första valomgånge­n visade på ett kluvet land, där städer och mer välbeställ­da områden röstade på Macron och landsbygd och gamla, nedlagda industrifä­sten valde Le Pen.

Ekonomitid­ningen Les Echos beskriver den franska ekonomin som i ständig, men utan verklig, förändring.

”Frankrike gör som Michael Jackson i sin ’moonwalk’ – ser ut som man går framåt men egentligen rör sig bakåt” – skriver tidningen i en stor genomgång av landets ekonomi. Wiktor Nummelin/tt Lars Larsson/tt

 ?? FOTO: BOB EDME/AP ?? I valet och kvalet. I morgon väljer Frankrike en ny president. För många väljare är ekonomin och oron för den höga arbetslösh­eten de viktigaste frågorna.
FOTO: BOB EDME/AP I valet och kvalet. I morgon väljer Frankrike en ny president. För många väljare är ekonomin och oron för den höga arbetslösh­eten de viktigaste frågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden