Hallands Nyheter

Vårdbrist dödar mammor

Sydsudan dödligaste landet att föda barn i. Barnmorska­n Judith: Vi får inte ge upp

-

Alla kvinnor måste ha möjlighet att ta sig till en klinik för vård.

Att föda barn i Sydsudan är i högsta grad en fråga om liv eller död. Men barnmorska­n Judith Draleru kan inte göra annat än att fokusera på att förlösa en kvinna i taget.

– Utmaningar­na är många, men vi får inte ge upp, säger hon.

Barnmorska­n Judith Draleru har lämnat Uganda för att arbeta som volontär för FN:S befolkning­sfond (UNFPA) i Sydsudan, där mödradödli­gheten är bland de högsta i världen. Ett stort problem är bristen på kvalificer­ad personal. År 2011 fanns bara tio barnmorsko­r med formell utbildning i landet, enligt UNFPA.

barnmorska i Sydsudan

Draleru ville vara med och vända utveckling­en och beskriver sitt arbete i det konfliktdr­abbade landet som ett kall. Hon förlöser kvinnor, undervisar studenter och är mentor för barnmorsko­r vars erfarenhet bygger på arbete i byarna snarare än på studier. ■■JUDITH DRALERU,

– I Sydsudan föder de flesta barn hemma. Det finns många utmaningar; avstånden är stora, det är ont om utbildad personal och det saknas utrustning. Och när en kvinna drabbas av komplikati­oner och väl beslutar sig för att söka vård är det oftast för sent, säger Judith Draleru på telefon från Uganda där hon befinner sig på ledighet.

Enligt den senaste statistike­n från Världsbank­en ligger mödradödli­gheten på 789 per 100 000 levande födslar. Andra uppskattni­ngar är högre och gör Sydsudan till det dödligaste landet att föda barn i. De bakomligga­nde orsakerna är likartade som i andra delar av världen, det kan handla om blödningar, infektione­r och andra komplikati­oner i samband med förlossnin­g. Men i Sydsudan förvärras situatione­n av fattigdom och konflikt, och många kvinnor har helt enkelt inte tillgång till ordentlig mödravård.

– Många organisati­oner jobbar med att utbilda barnmorsko­r. De har blivit många fler än 2011, men räcker ändå inte till. Alla kvinnor måste ha möjlighet att ta sig till en klinik för vård. Men osäkerhete­n i landet är tyvärr ett hinder för utveckling­en.

Trots att hon och hennes kolleger arbetar under mycket svåra omständigh­eter framhåller Judith Draleru hur viktigt det är att aldrig ge upp – även om hon förlorat ännu en mamma:

– Att vara den första personen att hålla i ett barn och lämna över det till föräldrarn­a är en fantastisk känsla. Det ger mig styrka och kraft att fortsätta arbeta. Utan barnmorsko­r finns det inget liv.

Sofia Eriksson/tt

 ?? FOTO: UNFPA ?? Stora problem. Mödradödli­gheten i Sydsudan är en utav de högsta i världen. Brist på utbildad personal, stora avstånd och inrikespol­itiska konflikter gör det inte lättare.
FOTO: UNFPA Stora problem. Mödradödli­gheten i Sydsudan är en utav de högsta i världen. Brist på utbildad personal, stora avstånd och inrikespol­itiska konflikter gör det inte lättare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden