Hallands Nyheter

Så kan du lösa snarkprobl­emen

- MARTIN HANSSON 031-62 40 00 konsument@gp.se

Skenor, sprayer eller intelligen­ta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälp­medel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpert­ens råd.

Känns det ibland som att du ligger vid en motorväg och sover? Ja, så illa kan det faktiskt vara att dela sovrum med en snarkare. I extremfall kan en snarkning komma upp i hela 85 decibel vilket låter ungefär som när en motorcykel sparkas igång.

Att snarka är ett normalt fenomen och över halva befolkning­en gör det. Män snarkar mer än kvinnor, men efter klimakteri­et börjar även fler kvinnor snarka.

För de cirka tio procent av snarkarna som drabbas av sömnapné med andningsup­pehåll finns medicinska hjälpmedel som helt eller delvis kan bekostas av sjukförsäk­ringen.

MEN ÄVEN FÖR den mer vanliga snarkaren finns i dag en uppsjö av sluta snarka-produkter som säljs via apotek eller olika nätbutiker. Det handlar om allt ifrån snarkskeno­r, näsvidgare och snarkspray­er till intelligen­ta snark-kuddar.

FRÅGAN ÄR HUR bra de fungerar.

Marianne Ors, docent och läkare vid sömnlabora­toriet på Skånes universite­tssjukhus, är skeptisk till flera av produktern­a.

– Det finns många som vill tjäna pengar på snarkning. Men snarkning orsakas ofta av saker som övervikt, alkohol och rökning och

då ska man i första hand ge sig på orsakerna. Det kan räcka med att gå ned några kilo för att du ska få en klar förbättrin­g, säger hon.

DET FINNS ÄNDÅ bättre och sämre produkter på marknaden, enligt Marianne Ors. Snarkskeno­r eller apnéskenor kan till exempel vara till stor hjälp och är mer effektiva än näsvidgare som dessutom kan vara jobbiga att stoppa in varje kväll. Skenan drar fram underkäken och öppnar upp bakre delen av svalget där snarkninga­rna uppstår.

– Om man inte vill riskera att få tandvärk bör man skaffa en avgjuten skena via sin tandläkare. Det är ganska dyrt men har du konstatera­d sömnapné kan du få den bekostad via sjukförsäk­ringen, säger Marianne Ors.

Sprayer och munskölj mot snarkning har hon däremot inte mycket till övers för.

– Det handlar ungefär om samma produkter som förkylning­ssprayer. De fungerar dåligt och kan dessutom innehålla ohälsosamm­a konserveri­ngsmedel. Detta är inget man ska använda kontinuerl­igt, säger hon.

PÅ SENARE TID har det även kommit tekniskt avancerade kuddar mot snarkning – de känner av när du börjar snarka och ändrar huvudets position utan att du vaknar. Men är det värt att lägga nästan 5 000 kronor på en sådan produkt? Marianne Ors suckar när hon får frågan.

– Det har lanserats många hjälpmedel under årens lopp, det ena mer fantasiful­lt än det andra, och ofta till höga kostnader för individen. Problemet med kuddarna är att de bara ändrar huvudets position vilket oftast inte hjälper. Du måste få en förändring av hela kroppsposi­tionen och komma bort från ryggläget om det ska fungera. Det här handlar om att skinna folk på pengar, säger hon.

”Det har lanserats många hjälpmedel under årens lopp, det ena mer fantasiful­lt än det andra, och ofta till höga kostnader för individen”

MARIANNE ORS, docent och läkare, sömnlabora­toriet, Skånes universite­tssjukhus

ATT DELA SÄNG med någon som snarkar kan så klart vara jättejobbi­gt. Men för snarkaren är det oftast ingen fara så länge man inte drabbas av andningsup­pehåll.

Om man får andningsup­pehåll eller är väldigt trött dagtid bör man däremot söka hjälp. Regelbundn­a andningsst­opp när man sover ökar risken för flera allvarliga sjukdomar som hjärtinfar­kt, stroke, diabetes och depression.

– Men här finns det jättebra hjälpmedel som andningsma­sker och specialanp­assade bettskenor som kan ge en klar livsförbät­tring, säger Marianne Ors.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden