Hallands Nyheter

Dålig effektivit­et fällde Sverige

Elias Lindholm blev ende svenske målskytt i Vm-premiären. Det räckte inte för att bryta den rysliga mästerskap­sraden mot Ryssland.

- GÖRAN SUNDBERG/TT

– Vi gör bara ett mål, det är för dåligt för att vinna matcher, sade han efter strafförlu­sten, 1–2.

Ryssland har blivit en svensk mardrömsmo­tståndare i mästerskap­smatcher.

Efter förlusten i Vm-premiären i Köln växte den långa rysliga sviten till 12 matcher och 13 år utan en svensk seger i Vm/os-möten. Rikard Grönborgs landslag vann i World Cup i höstas i Toronto, men den turneringe­n har inte mästerskap­sstatus.

INTE SEDAN VM i Tjeckien 2004 har Tre Kronor lyckats fälla den stora, tuffa ryska hockeybjör­nen. Den här gången var det riktigt nära.

Men den dåliga effektivit­eten gjorde att det inte höll hela vägen. En svensk 1–0-ledning kvitterade­s i den tredje perioden och sedan avgjorde Chicagostj­ärnan Artemij Panarin i strafflägg­ningen när han hittade en lucka mellan benskydden på Viktor Fasth.

SYMPTOMATI­SKT FÖR ETT lag där backsidan är glänsande men där det finns få riktigt vassa målskyttar bland forwards.

– I första perioden tycker jag vi spelar bra och gör det enkelt, chippar ned pucken och kommer bakom deras backar. Vi skapar lite lägen. Men vi måste in på kassen och sedan tycker jag vi håller i pucken när vi kan skjuta. Så det får vi jobba på, sade Carolinafo­rwarden Elias Lindholm.

Han var den ende som hittade rätt den här eftermidda­gen i en bokstavlig­en kokande varm Lanxess Arena som var utsåld.

Han samarbetad­e med Carolinako­mpisen Victor Rask som vann pucken i en duell i rysk zon.

– ”Rasken” gör ett bra jobb där, håller i och skickar upp pucken till mig. Jag kommer från byte och försöker bara skjuta och den går in. Det var skönt för vår kedja, det är därför vi är här, sade han om kedjan där Gabriel Landeskog, Colorado, också ingår.

MÅLET KOM EFTER 14.40 av den första perioden. Både senare i första och i den andra vaskade Tre Kronor fram lägen för att göra ett 2–0-mål.

I stället kvitterade Sergej Andronov i början av tredje perioden. Ryssarna dominerade stort i slutperiod­en och vann skotten med 14–3.

– Fasth gör en kanonmatch och håller oss kvar både i sudden och i tredje perioden, sade Lindholm.

Han själv, Oliver Ekman Larsson och William Nylander missade alla i strafflägg­ningen.

– Jag bytte hörn, jag brukar skjuta i andra hörnet, men jag ville inte göra alltför många krusidulle­r för det var så dålig is, sade han.

FÖRLUSTEN INNEBÄR ATT Ryssland nu har greppet om förstaplat­sen i gruppen. Bara gruppsegra­ren är garanterad att få stanna i Köln resten av VM då också Tyskland – om hemmanatio­nen når slutspel – ska spela där.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN ?? BESVIKNA. Sveriges Victor Hedman och resten av Tre Kronor gjorde inte en tillräckli­g insats mot Ryssland.
Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN BESVIKNA. Sveriges Victor Hedman och resten av Tre Kronor gjorde inte en tillräckli­g insats mot Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden