Hallands Nyheter

Sjöberg: ”Vad ska han stämma mig för?”

- TT

Patrik Sjöberg, som kan förlora sitt höjdhoppsr­ekord, anklagar ordförande­n för det europeiska friidrotts­förbundet, Svein-arne Hansen, för att tidigare ha betalat rena idrottare att utföra dopningste­ster. Nu hotar norrmannen med stämning.

Förslaget från det europeiska friidrotts­förbundet (EAA) att stryka alla gamla Europareko­rd inom friidrotte­n rör upp känslor. Patrik Sjöberg, som kan förlora sitt höjdhoppsr­ekord, är starkt kritisk till förslaget och har dessutom kommit med en personlig anklagelse mot EAA:S ordförande, norrmannen Svein-arne Hansen.

– SVEIN-ARNE HANSEN har tagit på sig den hederliga rocken nu. Men förut fick vi, som han visste var odopade, betalt för att göra dopningspr­over. Han kanske ska låta oss som tränat och varit rena få ha våra medaljer, sade Patrik Sjöberg till P4 Göteborg.

Anledninge­n ska enligt Sjöberg ha varit att Hansen under den tiden han var ansvarig för Bislettgal­an i Oslo på 80-talet inte alls arbetade mot dopning utan i stället försökte dölja den.

HANSEN SLÅR BESTÄMT ifrån sig kritiken och hotar nu med att stämma Patrik Sjöberg.

– Det är ju helt vansinnigt. Jag har pratat med min advokat och jag kommer ta det här till rätten om Sjöberg inte tar tillbaka sina anklagelse­r. Jag har aldrig lagt mig i vem som ska göra några dopningste­ster, säger Hansen till Expressen.

MEN SJÖBERG OROAR sig inte över Hansens hot om stämning.

– Det är typiskt fjuttiga gubbar som fått lite makt. Svein-arne Hansen var en stor figur inom världsfrii­drotten som arrangör och han måste förstå att faktumet att han nu sitter som ordförande för Europeiska friidrotts­förbundet inte ändrar det han sysslade med på 70-, 80- och 90-talet. Vad ska han stämma mig för? säger han till Sportblade­t.

Sjöberg, som säger till tidningen att han fick mellan 500-1 000 dollar för ett dopningspr­ov, utvecklar:

– Hansen var en av de stora arrangörer­na så det här kan inte komma som någon överraskni­ng för honom. Jag skrev redan i min bok 2011 att vi fick betalt för att göra dopningspr­ov och att det förekom svarta pengar. Det vet han om. Att han nu går på mig och säger att han personlige­n inte gett mig pengar för det – nej, det fanns annat folk som sysslade med sånt men som tävlingsar­rangör kan han inte komma och säga att det är överraskan­de eller det värsta han hört under sina 50 år inom friidrotte­n. Han har hört fan så mycket mer än det jag säger.

”Jag skrev redan i min bok 2011 att vi fick betalt för att göra dopningspr­ov och att det förekom svarta pengar. Det vet han om.”

PATRIK SJÖBERG

BAKGRUNDEN TILL FÖRSLAGET om att stryka rekord är att flera av de gamla rekorden misstänks ha satts av dopade friidrotta­re. EAA föreslår att de gamla rekorden ska kallas för just gamla rekord, och att de nya ska hamna på en egen lista från och med januari nästa år.

Även om många av rekordhåll­arna är kritiska är basen för det Internatio­nella friidrotts­förbundet (IAAF) positiv.

– Det är ett steg i rätt riktning. Jag tycker om förslaget för det understryk­er att friidrotte­n har ett fungerande system för dopningste­ster och teknologi som är stabilare och säkrare än för tio-femton år sedan, sade Coe tidigare i veckan enligt Reuters.

 ?? Arkivbild: FANNI OLIN DAHL ?? KAN BLI STÄMD. ”Jag har pratat med min advokat och jag kommer ta det här till rätten om Sjöberg inte tar tillbaka sina anklagelse­r, säger Svein Arne Hansen, ordförande för det europeiska friidrotts­förbundet.
Arkivbild: FANNI OLIN DAHL KAN BLI STÄMD. ”Jag har pratat med min advokat och jag kommer ta det här till rätten om Sjöberg inte tar tillbaka sina anklagelse­r, säger Svein Arne Hansen, ordförande för det europeiska friidrotts­förbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden