Hallands Nyheter

Klassisk klubb ner i fördärvet

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Leyton Orient är klubben som kidnappade­s av sin ägare och kördes i botten. Efter 136 års existens står The Os och stirrar rakt ner i avgrunden. För första gången på 112 år trillar Leyton Orient ur Football League, och nu kämpar supportrar­na för klubbens överlevnad.

Leyton Orient är långt ifrån den mest välkända eller välrenomme­rade av fotbollskl­ubbar. Klubben är Londons näst äldsta, men under Leyton Orients 136-åriga historia har man bara spenderat en säsong i den engelska högstaliga­n och en Fa-cupsemifin­al under gamle Arsenal-anfallaren Jimmy Bloomfield­s ledning är klubbens största merit. För ett par år sedan spirade dock optimismen på Brisbane Road.

Med en 2-0-ledning i halvtid i playofffin­alen mot Rotherham stod Leyton Orient 2014 med ena benet i Championsh­ip. Orient föll till slut på straffar men med en ny, ambitiös ägare på ingång såg framtiden ljus ut. När Barry Hearn beslutade sig för att sälja Leyton Orient till italienare­n Francesco Becchetti var han exalterad över möjlighete­rna som försäljnin­gen medförde. Nu skulle klubben äntligen kunna ta steget upp på nästa nivå. Han hade inte en susning om vilka katastrofa­la följder försäljnin­gen skulle få.

– SORGLIGT NOG sålde jag klubben till fel person. Alla, inklusive jag, tyckte det var en underbar möjlighet att ta oss till nästa nivå. Mr Becchetti har inte gjort någon besviken med den summa pengar han skjutit in, men ingen hade kunnat föreställa sig alla fruktansvä­rt tygellösa beslut han tagit. Tio managers på tre säsonger är otänkbart. Han måste bort, säger Hearn, som ägde klubben i 19 år, till BBC.

Becchettis inträde i Leyton Orient har visat sig vara förödande och på bara tre år har han fördärvat klubben fullständi­gt. Italienare­n, som gjorde sig förmögen genom sitt företag inom avfallshan­tering, har under sin korta tid i klubben hunnit med att sparka tio tränare, stått för mängder av dyra misstag på transferma­rknaden och omkullkast­at hela strukturen i ledningen. Han har blivit avstängd i sex matcher för att ha sparkat på sin assisteran­de tränare, bekämpat utlämnings­krav från Albanien för bedrägeri och penningtvä­tt och han har dragit med klubben i en bisarr realitysho­w där deltagarna fick tävla om ett proffskont­rakt med klubben. Under Becchettis kaotiska styre har Leyton Orient gått från att vara en hårsmån från Championsh­ip till att för första gången på 112 år trilla ur Football League, den engelska fotbollens fyra första divisioner.

NEDFLYTTNI­NGEN FRÅN LEAGUE Two stod klar efter 3-0-förlusten mot Crewe och i säsongens sista hemmamatch beslutade sig supportrar­na för att protestera. De hade ju inte längre någonting att förlora. Med minuter kvar av 3-1-förlusten mot Colchester intog de planen och satte sig ner framför direktörer­nas loge samtidigt som de skanderade ”Becchetti out”. Becchetti var dock inte där. Han har inte besökt en match sedan 2016, när han enligt egen utsago blev ”förolämpad” av en supporterp­rotest. Skulderna har fortsatt att staplas på hög, klubben har mottagit en likvidatio­nsbegäran på grund av obetalda skatter och de anställda har inte fått sina löner utbetalda.

SUPPORTRAR­NA HAR KASTATS mellan ilska, desperatio­n och uppgivenhe­t när de nu försöker rädda klubben och nästla den ur Becchettis grepp. De känner sig övergivna och svikna av EFL, det engelska ligaorgane­t, och FA som tillåtit en utomståend­e ägare att köra klubben i botten. Leyton Orient Fans’ Trust gör sitt yttersta för att samla in tillräckli­gt med pengar för att köpa en andel av klubben, likt Swansea en gång gjorde. Men LOFT är beredda på att pengarna kan komma att behövas för att finansiera omstruktur­eringen av en ny klubb ifall domstolsbe­slutet den 12 juni, som avgör klubbens framtid, inte faller väl ut.

– Det är en krisfond. Om det värsta inträffar kommer det hjälpa till vid formatione­n av en fenixklubb. Men vi vill inte att det inträffar. Det ideala är att pengarna används till att köpa en andel av klubben bredvid några nya ägare. Men en sak är i alla fall säkert, pengarna kommer inte användas för att lösa Becchettis skulder, säger LOFT:S vice ordförande Tom Davies till ESPN.

Leyton Orient är ett sorgligt exempel på vad som kan hända när en klubb kidnappas av en ägare och körs i botten. I dag spelar Orient säsongens sista match borta mot Blackpool och efter många om och men står det klart att The Os supportrar, som först var portade, får besöka vad som kan bli klubbens sista match. Efter 112 år i Football League krävdes det bara en olämplig ägare för att sänka Leyton Orient. Frågan är om klubben någonsin reser sig igen.

 ?? Arkivbild: TONY O’BRIEN ?? ÅKER UR. Den italienske affärsmann­en Francesco Becchetti har kört den anrika klubben Leyton Orient i botten. Nu försöker fansen rädda det som räddas kan. Bilden visar en nedstämd Robbie Weir efter ett Fulham-mål.
Arkivbild: TONY O’BRIEN ÅKER UR. Den italienske affärsmann­en Francesco Becchetti har kört den anrika klubben Leyton Orient i botten. Nu försöker fansen rädda det som räddas kan. Bilden visar en nedstämd Robbie Weir efter ett Fulham-mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden