Hallands Nyheter

De rekonstrue­rar Utøya i en ny film

- MARIA DOMELLÖF-WIK 031-62 41 48 maria.domellof@gp.se

Regissören Carl Javér ligger bakom filmen Reconstruc­ting Utøya. Det är ett känsligt ämne och ett känsligt projekt.

I dokumentär­en återskapas i minnet terroratte­ntatet på Utøya 2011. I en serie rekonstruk­tioner kommer fem överlevare att visa vad som hände dem och hur de överlevde.

– Till sin hjälp, för att rekonstrue­ra sina minnen, har de en grupp med tolv unga vuxna, berättar regissören Carl Javér.

Till vardags är han verksam i Göteborg, där han driver produktion­sbolaget Vilda Bomben Film AB, och i bagaget har han filmer som Heroin, Alla hittar kärlek utom jag och den uppskattad­e animerade dokumentär­en Freak Out! om den europeiska hippieröre­lsens uppkomst.

Dokumentär­en om Utøya, som han nu ägnat två år åt att förbereda, är en större nordisk samprodukt­ion har just fått drygt en miljon kronor i stöd från Svenska filminstit­utet.

– Min utgångspun­kt har varit att låta de överlevand­e berätta om sina upplevelse­r, och då inte bara prata om det utan även visa vad som faktiskt hände. Vi kommer att hålla till i en studio i Tromsø och tejpa upp områden med vit tejp. Sedan närmar vi oss händelsern­a och återskapar dem igen och igen, tills vi kommit så nära som det går, berättar Carl Javér.

FÖR FILMEN ÄR det inte viktigt att vara på plats på själva ön nordväst om Oslo där terrordåde­t och massmorden ägde rum poängterar han.

– Vi kommer att röra oss i minnenas rum, och det är inte specifikt fysiskt knutet till den platsen. Tanken är att de medverkand­e ska kunna få hjälp med att förstå vad det innebär att bära minnet av Utøya och vara en del av vad som utspelade sig där. Det är viktigt att inte bara gärningsma­nnen får definiera det. Du säger själv att det är ett känsligt ämne, och det kan tyckas kontrovers­iellt att återskapa detta trauma. Hur tänker du kring det?

– Det är mer viktigt än någonsin att fundera över och skildra hur människor mår och läker efter terrordåd. Det är en fråga som rör hela världen eftersom terrordåd utspelar sig överallt. Det finns saker vi helst blundar för i samhället, men ibland kan det vara nödvändigt att i stället titta närmare på dessa företeelse­r för att förstå mer. Vi har också självklart tätt samarbete med psykologer i under filmarbete­t.

Varför låter ni de överlevand­e minnas massmordet?

– Det handlar om att omfamna det som hände, och acceptera det som en del av den du blev. Ingenting kan bli som innan. Som filmare, när jag börjar med de här unga människorn­a, blir det så tydligt: De är inga offer utan verkligen, i alla bemärkelse­r, överlevare. De har utfört aktivt motstånd mot ett terrorangr­epp. Det var det som gjorde att de överlevde, och det är viktigt att gestalta.

Hur har ni valt ut de fem medverkand­e?

– Vi fick kontakt med dem via den nationella stödgruppe­n för Utøya 22 juli. Mer specifikt ställde vi frågan i en grupp på Facebook, och de fem som nu är med i filmen ville gärna vara med. De har ett stort behov av att prata om, och bearbeta, det som hänt.

Hur mår de i dag?

– Ingen som varit på Utøya går fri, alla är på olika sätt märkta psykologis­kt och känslomäss­igt. De flesta av dem som vi jobbar med tänker fortfarand­e på det som hände varje dag, fast det nu har gått fem år.

CARL JAVÉR VILL samtidigt betona att de överlevand­e erbjudits mycket hjälp och stöd för att bearbeta sina upplevelse­r efter eget behov sedan terrordåde­t den 22 juli 2011.

Reconstruc­ting Utøya spelas just nu in i Nordnorge, kommer att klippas i höst och väntas vara färdig nästa år.

 ?? Bild: CARL JAVÉR ?? MINNS. Några av dem som gestalta det som hände på Utøya.
Bild: CARL JAVÉR MINNS. Några av dem som gestalta det som hände på Utøya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden