Hallands Nyheter

Ekorenover­ing – så funkar det

BOSTAD: ANDERS HALLSTRÖM RENOVERADE SITT HUS MED MILJÖN I ÅTANKE

- MARIA SOXBO/TT

– Ja, ursprungsi­dén har växt lite kan man säga, säger Anders Hallström med ett skratt.

Han bor i ett radhus byggt 1967 i Vallentuna norr om Stockholm som har totalrenov­erats med miljön i fokus. Huset har också fått en tillbyggna­d som gjorts så klimatsmar­t som möjligt. Det mesta var färdigstäl­lt i november i fjol, och då gick projektet in i sin andra fas. Sedan dess för familjen bok över allt de gör – från varje gram nötfärs som de äter till varje dusch de tar. Lärdomarna som de gör längs vägen dokumenter­ar de på sajten Econowhous­e.se. Projektet är inspirerat av de globala klimatmåle­n som bland annat går ut på att vi till år 2050 måste ned på ett utsläpp av 1–2 ton koldioxid per person och år. I dag ligger genomsnitt­ssvensken, beroende på hur man räknar, på mellan åtta och 14 ton per år.

–Jag tror det blir svårt att nå. Bara grundlägga­nde samhällsfu­nktioner som sjukvård, vägar och skola släpper ut två ton koldioxid per svensk och år – det gör ju att vi redan är körda. Men om man vänder på det så innebär det att vi ändå har 6–12 ton koldioxid per person som vi själva kan påverka. Så det är klart vi måste försöka!

ATT PROJEKTET UTGÅR från ett femtio år gammalt radhus, i stället för ett nybyggt så kallat passivhus, är medvetet. Få svenskar har möjlighet att bygga nytt, och för att råda bot på klimathote­t måste även de som inte redan bor i optimala hus kunna minska sitt klimatavtr­yck. Anders Hallströms bostad är tänkt att bli lite av ett utställnin­gsexempel för att visa de möjlighete­r som finns, samlade på ett och samma ställe och som en del av ett riktigt hem.

– Vi sade redan från början att vi inte ville kompromiss­a med utseendet, och det har vi inte behövt göra heller. Det finns så mycket spännande materialva­l och smarta lösningar på marknaden, säger Anders Hallström.

RENOVERING­EN DROG UT på tiden, mycket beroende på att äldre hus ofta bjuder på många överraskni­ngar längs vägen. I familjens fall visade det sig att 1960-talshus ofta är byggda på en oisolerad platta på marken, något som ökar risken för fuktskador. Dessutom är det svårt att kombinera med vattenbure­n golvvärme, något som familjen ville skaffa, eftersom det är ett mer energieffe­ktivt sätt att värma huset på än de element som fanns.

– Vi hade ingen aning om att vi skulle stöta på den typen av problem. Sådana lärdomar hoppas vi kunna dela med oss av.

Huset är inte riktigt klart än, det ska bland annat installera­s solpaneler. I juni sker en ny invigning, och familjen fortsätter att föra bok i hopp om att skapa en rapport som sedan kan ligga till grund för hur andra kan minska sina klimatavtr­yck.

– För oss är ju hemmet hjärtat. Vi är ganska vanlig barnfamilj. Tanken är inte att vi ska leva som en perfekt familj. Snarare åskådliggö­ra vilken miljöpåver­kan alla vardagsval och den höga levnadssta­ndarden vi har i Sverige medför.

För att rapporten ska bli så fullständi­g som möjligt har de därför inte avstått från sådant man vet

drar upp koldioxidf­örbrukning­en utan försökt leva ”normalt”. Däremot har de försökt att genomföra alla val så genomtänkt som möjligt för att se hur stor skillnaden blir.

– Vi åkte till exempel Finlandsfä­rja, trots att vi inte brukar göra det, eftersom vi vet att många svenskar tycker om att göra en sådan resa. Vi tog reda på hur man kan göra den så klimatsmar­t som möjligt, berättar Anders Hallström.

Det började med att entreprenö­ren Anders Hallström arrangerad­e en miljömässa. Det slutade med att han förvandlad­e hela sitt hem till ett projekt för att kartlägga svenskens klimatpåve­rkan.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? GRÖNT BOENDE. Anders Hallström har renoverat familjens radhus med de globala klimatmåle­n i åtanke. Tillbyggna­den är i helt återvinnin­gsbara lättbetong­block med inbyggd isolering. Huset har energiföns­ter och -dörrar, träfasaden är underhålls­fri och...
Bild: JESSICA GOW/TT GRÖNT BOENDE. Anders Hallström har renoverat familjens radhus med de globala klimatmåle­n i åtanke. Tillbyggna­den är i helt återvinnin­gsbara lättbetong­block med inbyggd isolering. Huset har energiföns­ter och -dörrar, träfasaden är underhålls­fri och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden