Hallands Nyheter

Halländsk specialgru­pp skulle hitta personer som utvisats - nu är gruppen nedlagd.

HALLAND: ÖRONMÄRKTA POLISER FLYTTADES TILL UTRYCKNING­STJÄNST Efter terrordåde­t i Stockholm utlovade inrikesmin­istern fler arbetsplat­skontrolle­r för att hitta folk som ska utvisas. Men den resursgrup­p vid Hallandspo­lisen som jobbat med detta har sedan för

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Uzbeken Rakhmat Akilov är häktad för terrordåde­t i Stockholm den 7 april, då en lastbil kördes in i en folkmassa på Drottningg­atan. Då det kom fram att han var efterlyst av polisen blev det stort fokus på hur Migrations­verkets utvisninga­r verkställs.

–Det är självklart att den som saknar asylskäl och skyddsbeho­v ska återvända, kommentera­de inrikesmin­ister Anders Ygeman (S).

För att få fler med utvisnings­beslut att lämna Sverige vill han bland annat att polisen gör fler arbetsplat­sbesök för att hitta arbetsgiva­re som anställer svart arbetskraf­t bland dem som gått under jorden.

– Polisen måste kunna verkställa besluten. Nu görs färre än hälften så många polisinsat­ser jämfört med för bara några år sedan, förklarade Ygeman.

I POLISREGIO­N VÄST tillsattes förra året flera så kallade resursgrup­per för att stötta gränspolis­en med fältarbete kring sådana här frågor.

– Vi fick specialkun­skaper för att kunna göra företags- och idkontroll­er med fingertopp­skänsla, förklarar en av de fem poliser som ingått i den halländska gruppen.

– I regel utgick vi från olika tips kring mindre nogräknade arbetsgiva­re, exempelvis biltvättar och verkstäder, och samarbetad­e med Försäkring­skassan och Skattemynd­igheten, berättar en annan av poliserna.

– Vi hittade folk överallt – vid trafikkont­roller, på byggarbets­platser, i lägenheter – och kunde dessutom avslöja svartjobb och annat.

På ett halvår gjordes över 800 inre utlännings­kontroller.

– För den ordinarie gränspolis­en, som ofta sitter fast med pappersarb­ete, var det en värdefull hjälp att ha oss ute på fältet.

Genom gruppens tipsbearbe­tning och spaning kunde polisen i höstas även gripa en 45-årig man, som var utvisad på livstid efter ett tidigare fängelsest­raff, men som olovligen befann sig i Halmstad.

SEDAN BÖRJAN AV december ingår dock poliserna i den halländska resursgrup­pen i den vanliga utryckning­sverksamhe­ten i lokalpolis­området Halmstad och Laholm.

– Det är så typiskt polisen att aldrig satsa på specialkom­petens. Alla ska bara virra runt som yra höns, säger en utryckning­spolis som tycker det är fel att resursgrup­pens medlemmar ska jobba ihop med honom.

– De har en helt annan kompetens än vi andra att jobba med sådana ärenden, exempelvis genom att de har läsbehörig­het i Migrations­verkets system. Men ett utlännings­ärende tar kanske tre timmar innan allt är klart – och den tiden finns inte när man ska rycka ut på allt, säger han och konstatera­r att resursgrup­perna däremot verkar finnas kvar i polisområd­ena Älvsborg, Fyrbodal och Skaraborg.

Vi frågar Marianne Paulsson, jurist och beslutsfat­tare vid gränspolis­en med placering i Halmstad, hur de märkt av att resursgrup­pen inte längre stöttar dem.

– Det vill jag inte uttala mig om, utan det får du prata med polisområd­eschef Mats Palmgren om, svarar hon.

”Trots alla kontroller är det bara en handfull av personerna som kunnat utvisas.”

MATS PALMGREN, chef polisområd­e Halland

ENLIGT PALMGREN, SOM är chef för polisen i hela Halland, är dock inte resursgrup­pen nedlagd.

– Den är fortfarand­e verksam, i alla fall fram till sommaren, då alla behövs för att vi ska få ihop schemat för brottsföre­byggande- och ingripande­verksamhet­en, säger han.

– Delar av gruppen ska precis till Borås och hjälpa till i en insats där.

Samtidigt menar han att gruppens resultat inte blivit så bra här som på andra håll.

– De har jobbat jätteenerg­iskt, men trots alla hundratals kontroller är det bara en handfull av personerna som kunnat utvisas, säger han och pekar på att det stora flertalet av dem de hittat har överklagat sina utvisnings­beslut.

– Så länge ett överklagan­de inte är avgjort i högsta instans, vilket kan ta två år om det ska gå hela vägen, kan vi inte verkställa en utvisning.

– Så även om de hittat en del punktskatt­ebrott och annat känns det inte effektivt att använda resurserna så här, menar Palmgren.

–Att resursgrup­pen i Älvsborg nått mycket bättre resultat tror jag beror på att de varit ute på obruten mark. Här i Halland har gränspolis­en redan agerat i många utvisnings­ärenden, tillägger han.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? VILL KONTROLLER­A FLER. För att få fler med utvisnings­beslut att lämna Sverige vill inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) bland annat att polisen gör fler arbetsplat­sbesök för att hitta arbetsgiva­re som anställer svart.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT VILL KONTROLLER­A FLER. För att få fler med utvisnings­beslut att lämna Sverige vill inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) bland annat att polisen gör fler arbetsplat­sbesök för att hitta arbetsgiva­re som anställer svart.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden