Hallands Nyheter

Undvik fällorna när du hyr ut

HALLAND: VIKTIGT HÅLLA KOLL PÅ FÖRSÄKRING­AR OCH INKOMSTER Hallänning­ar som hyr ut sitt hus över sommaren kan få tiotusenta­ls kronor extra på kontot. Men det finns en del fällor att akta sig för när man tar emot badgäster.

- * * Erika Arnadottir 010-471 51 82 ∙ erika.arnadottir@hn.se

Intresset för sommarseme­ster i Halland ökar. Den som hyr ut sitt hus har chans att tjäna tiotusenta­ls kronor extra till hushållska­ssan – men det finns en del fällor.

Det är stor efterfråga­n på halländska fritidshus på sommarhalv­året, och den som hyr ut sitt hus kan få en ganska bra extra peng på kontot.

Men det är mycket att tänka på innan man lämnar över nyckeln till den tillfällig­a hyresgäste­n.

– Generellt är det viktigt att kolla upp betalnings­förmåga och betalnings­vilja hos hyresgäste­n. Man kan ta referenser från tidigare ägare, kolla Kronofogde­n och Skatteverk­et. Men gäller det korttidsut­hyrning är detta kanske inte lika aktuellt. Då kan man avtala om deposition och komma överens om förskottsb­etalning, säger Terese Wallinder, chef för rådgivning­savdelning­en på Villaägarn­as Riksförbun­d.

Något annat som är viktigt att kolla upp är sin egen hemförsäkr­ing.

– Man behöver kontakta försäkring­sbolaget och se till att uthyrning täcks, och att man inte behöver teckna tilläggsfö­rsäkring, säger Terese Wallinder.

HAR MAN EN stuga som endast hyrs ut, utan att man nyttjar den själv, kan det betraktas som affärsverk­samhet, berättar Lena Nilsson, skadechef på Länsförsäk­ringar i Halland.

– Det finns de som skaffar ett antal stugor och bara hyr ut, det är ren företagsve­rksamhet och då gäller företagsfö­rsäkring, säger hon och fortsätter:

– Men i första hand brukar det handla om att man har en sommarstug­a som man hyr ut ett antal veckor. Då handlar det inte om att leva på det tillskott man får för att driva stugan, då gäller privatförs­äkring.

TERESE WALLINDER RÅDER också Villaägarn­as Riksförbun­ds medlemmar att fråga hyresgäste­n om den har ansvarsför­säkring, om något i hemmet skulle förstöras.

– Om någon orsakar skada täcker inte hemförsäkr­ingen det. Det är en risk man tar, säger Terese Wallinder.

– Personliga saker bör man plocka bort. Att ta en deposition för skador som kan förekomma är inte fel att göra, säger Lena Nilsson på Länsförsäk­ringar.

Det finns olika sätt att gå till väga beroende hur mycket tid man vill lägga på uthyrninge­n. Är man noggrann med sina saker kan man skriva en inventarie­lista, som hyresgäste­n ska skriva under. Men viktigast är att skriva ett hyreskontr­akt.

– Det är aldrig fel att träffa den person man ska hyra ut till. Man tar naturligtv­is en risk när man hyr ut sin stuga, och den kan man minska genom att ta reda på vem man hyr ut till, säger Lena Nilsson.

– Det börjar bli vanligt att man hyr ut sitt hus på sommaren, och det funkar jättebra i många fall men det är tråkigt de gånger det inte gör det, säger Lena Nilsson.

Det finns en del pengar att tjäna på att hyra ut sin stuga över sommaren, men det är viktigt att hålla koll på skatteregl­erna.

ÅR 2013 HÖJDES schablonav­draget för uthyrning av privatbost­ad, från 21 000 kronor till 40 000 kronor. Dessutom har man rätt till att göra avdrag på hyran.

– Man har rätt att dra av 20 procent på de totala intäkterna. 40 000 kronor är skattefrit­t och därutöver gäller skatt på kapital, säger Terese Wallinder.

Den som vill hyra ut sitt hus över sommaren kan antingen välja att själv lägga ut sin bostad – på exempelvis Blocket eller sidor som stugsommar.se och stugknuten. com – eller använda sig av en stugförmed­lare.

”Turismen i Sverige ökar, och det är en enormt hög efterfråga­n på boende av bra kvalitet”

TORBJÖRN FREDMAN, nordenchef Novasol

FÖRETAGET NOVASOL förmedlar stugor i Halland. De har sett ett ökat intresse för halländsk sommarseme­ster. Enligt deras undersökni­ng har – hittills – tolv procent fler svenskar bokat stuga i Halland i år jämfört med förra året.

– Turismen i Sverige ökar, och det är en enormt hög efterfråga­n på boende av bra kvalitet, säger Novasols nordenchef Torbjörn Fredman.

PÅ NOVASOL HAR man identifier­at två utmärkande fördelar för hallänning­ar som vill hyra ut sina stugor.

– Det är ett traditione­llt bra område för svenska turister, vi har många svenska kunder som vill boka stugor i Halland. Sedan kommer de utländska kunderna, som gärna bokar lite senare på sommaren. Det gör att man får en ganska lång uthyrnings­period om man vill ha det, säger Torbjörn Fredman.

Särskilt den halländska kusten lockar svenskarna, som Varberg, Falkenberg och Halmstad.

 ??  ?? SOMMAR I HALLAND. Det finns ett stort intresse att hyra stuga i Halland under sommaren, och de hallänning­ar som hyr ut kan tjäna tiotusenta­ls kronor.
SOMMAR I HALLAND. Det finns ett stort intresse att hyra stuga i Halland under sommaren, och de hallänning­ar som hyr ut kan tjäna tiotusenta­ls kronor.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden