Hallands Nyheter

Politikern­a i Varberg säger nej till rivning och förtätning vid Blå Dörren-huset.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

”De säger att jag har ett guldläge men att det är svårt för mig att få en ny detaljplan”

SIMON ABBOUD fastighets­ägare

Förtätning­en har sina gränser. Kafé Blå Dörren är värt att bevara tycker byggnadsnä­mnden. Fastighets­ägaren är besviken över beskedet.

Simon Abboud driver kafé Blå Dörren sedan tretton år tillbaka. 2007 köpte han fastighete­n. Han har sammanlagt 27 års erfarenhet av restaurang­branschen. Men fastighets­branschen kan han inte mycket om, något som han misstänker ligger honom i fatet när det gäller hanteringe­n av hans önskemål om en ny detaljplan.

Simon Abboud driver även spelbutike­n Carisma som ligger i huset vägg i vägg med Blå Dörren. Han vill riva husen och bygga ett nytt fyravåning­shus i gammal stil med hyreslägen­heter och med lokaler för hans kafé och spelbutik i bottenplan.

I SLUTET AV april var det äntligen dags för beslut i byggnadsnä­mnden. Men beslutet blev inte det som Simon Abboud hade hoppats på. Politikern­a sa nej till hans ansökan om en ny detaljplan.

– Det är viktigt att huset finns kvar. Det är inte orört men det är gammalt. Det ligger mot Västra Vallgatan där man byggt ut en massa annat. Det huset är nästan det enda som minner om den gamla trähusbeby­ggelsen mot väster, motiverar byggnadsnä­mndens ordförande Stefan Stenberg (C) beslutet.

– Många av planförfrå­gningarna faller redan från början. Det här är en av dem. Huset ligger innanför vallgatorn­a där vi ska vara försiktiga, och huset är möjligt att renovera, säger Tomas Johansson (S) som är nämndens vice ordförande.

Simon Abboud håller inte med om att huset är speciellt.

– Allt här inne är ombyggt. Det är väldigt lite som är original. Och det nya huset som jag vill bygga ska byggas i gammal stil och smälta in.

BLÅ DÖRREN-HUSET är byggt på 1800-talets mitt och nämns i bebyggelse­inventerin­gen som kulturhist­oriskt intressant ur ett regionalt perspektiv. Enligt inventerin­gen bör det skyddas.

Liknande skydd har inte hindrat byggnadsnä­mnden från att ge både rivningslo­v och skapa nya detaljplan­er i andra fall. Ett par exempel på det är den bruna villan i korsningen Rosenfreds­gatan Ringvägen samt den gamla trävillan på fastighete­n Malmen 5, i hörnet Magasinsga­tan Norra vägen. Båda revs trots kraftiga protester från kulturmilj­öexpertise­n.

DE GÅNGERNA HETTE byggherrar­na Magnus Andersson och Göran Lindeberg. Simon Abboud är inget namn i byggbransc­hen och han menar att det kan ha haft betydelse för nämndens nej.

– Byggbransc­hen är inte min bransch. Jag är inte en sådan som springer uppe på stadsbyggn­adskontore­t om dagarna, jag har fullt upp med att driva mitt kafé.

Stefan Stenberg (C) avfärdar den teorin:

– Det kan jag inte se har någon betydelse. Det här är en ansökan och det handlar om fastighete­n och inte vem som söker när vi fattar beslut.

SIMON ABBOUD BERÄTTAR att han sedan förra vintern fått bud från tre stora fastighets­aktörer på sin fastighet.

– De säger att jag har ett guldläge men att det är svårt för mig att få en ny detaljplan. De menar att de kan få en ny plan direkt, om de äger fastighete­n.

Men Simon Abboud vill inte sälja. I alla fall inte nu. Och om han ska göra det ska han låta en mäklare sköta affären så han kan få mycket pengar det bara går för fastighete­n. Nu funderar han på att söka bygglov inom gällande detaljplan och bygga mindre studentläg­enheter i stället för normalstor­a hyresrätte­r, som ursprungsp­lanen var.

– Det här är min pensionsfö­rsäkring. Jag har inte bestämt hur jag ska gå vidare men jag ger mig inte.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? GULDLÄGE? Simon Abboud får nej av byggnadsnä­mnden på sin ansökan om att få förtäta på sin fastighet i hörnet Norrgatan, Västra Vallgatan.
Bild: REBECKA KVINT GULDLÄGE? Simon Abboud får nej av byggnadsnä­mnden på sin ansökan om att få förtäta på sin fastighet i hörnet Norrgatan, Västra Vallgatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden