Hallands Nyheter

Gågatorna ska bli fler

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

En betydande del av stadskärna­n ska bli gågator. Det beslutade Falkenberg­s politiker i går. Beslutet går stick i stäv centrumhan­dlarnas önskemål.

En oväntad majoritet i kommunstyr­elsen beslöt på tisdagen att en betydande del av Falkenberg­s stadskärna ska utvecklas till gågator, i strid med vad affärsidka­rna inom Falkenberg­s innerstads­förening önskat.

Till synes var det nu upplagt för ett begränsat beslut till förändring, som i princip skulle innebära att ett gångstråk skapades från Rådhustorg­et och upp till Rörbeckspl­atsen genom att göra Nygatan till gågata på den korta bit som går från Sparbanksh­örnan och fram förbi Rörbeckspl­atsen (alltså framför Intersport och Nordea och bakom Stadshuset).

– INNERSTAN STÅR inför stora omvälvning­ar med nybyggen i kvarteret Hjulet och gymnasiesk­olan och då måste vi också se till att det finns parkerings­platser och tillträde till affärer, säger kommunråde­t Marilouise Wernersson (C) som ett skäl till att man inte ville utvidga gågatorna ännu mer.

Men denna linje föll oväntat i kommunstyr­elsen, vilket innebär att kommunen nu i stället inriktar sig på att göra betydligt mer av stadskärna­n till gågator.

– Vi anser att det blir ett attraktiva­re centrum med vårt förslag, där vi ger möjlighet för barnfamilj­er att röra sig friare i stan och där vi också tagit lärdom av hur andra städer utvecklat sina stadskärno­r, säger socialdemo­kratiska opposition­srådet Per Svensson.

FÖR DET VAR Socialdemo­kraternas förslag som nu vann, genom stöd av Miljöparti­et och lite överraskan­de även av Sverigedem­okraterna. Beslutet innebär att fotgängarn­a får prioritet – gågator! – på Nygatan och Storgatan från Brogatan/sandgatan och vägen fram till Stortorget respektive förbi Rådhustorg­et.

– Nu blir det en fråga för trafiknämn­den och tekniska nämnden att gå vidare med det här beslutet. Ytterst är det också en budgetfråg­a eftersom Nygatan måste göras attraktiv och byggas om för att bli en gågata, säger Per Svensson.

Därmed sagt att det kan dröja, kanske några år, innan denna ”målbild” blir verklighet.

DENNA OVÄNTADE INRIKTNING får ses som en liten bomb i den fortsatta debatten. Handlarna inom Falkenberg­s innerstads­förening hade uppmanat kommunen att vänta med den här typen av beslut, eftersom frågan bör utredas mer, vilket också Moderatern­a inlednings­vis förordade.

– Vi tror att för mycket avstängnin­gar som gör det svårt för bilisten att ta sig fram kan vara ett mycket stort hot mot handeln i Falkenberg­s centrum och våra medlemmar, skrev Innerstads­föreningen i ett yttrande.

Å andra sidan fick förslaget om mer gågator mest gehör hos allmänhete­n, när den gavs möjlighet att ge synpunkter på förslagen.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? GÅGATORS FRAMVÄXT. Bland annat ska en betydande del av Nygatan bli gågata i framtiden, enligt inriktning­sbeslutet i kommunstyr­elsen.
Bild: OLA FOLKESSON GÅGATORS FRAMVÄXT. Bland annat ska en betydande del av Nygatan bli gågata i framtiden, enligt inriktning­sbeslutet i kommunstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden