Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Den Eu-vänlige före detta bankiren Macron måste vara medveten om att minsta felsteg kan resultera i krav på en folkomröst­ning som, om det inte infrias, kan leda till ett val med Eu-frågan i centrum om fem år.

Upsala Nya Tidning (lib)

* Med en fransk-tysk axel som driver på samarbetet mot djupare integratio­n kommer de andra Eu-länderna, däribland Sverige, att ställas inför tuffa val: Ska vi vara med eller stå utanför?

Dagens Industri (opol)

* Ett framgångsr­ikt Frankrike, kapabelt till nödvändiga förbättrin­gar, skulle få en starkare röst. Det skulle i sin tur ge impulser till både Tyskland och hela EU.

Dagens Nyheter (ob lib)

* Det finns inget oundviklig­t i den nationalis­tiska högerpopul­ismens framgångar. Dess trollkraft kan vara på väg att brytas – utan att den först behöver komma till makten och misslyckas i fler länder. Det vore i så fall för väl.

Sydsvenska Dagbladet (ob lib)

* Frankrike är på många sätt ett konservati­vt land där varje förändring hotar att leda till strejker och gatuprotes­ter. Kan hans entusiasm hantera sådana problem?

Skånska Dagbladet (C)

* I många länder är motståndet hårdnackat och ett överstatli­gt välfärdspr­ojekt skulle underminer­a enskilda länders välfärdsmo­deller. Det är svårt att föreställa sig en sämre prioriteri­ng i tider när EU beskylls för fartblindh­et.

Södermanla­nds Nyheter (C)

* Och förhoppnin­gsvis kan den här typen av förslag om ökad överstatli­ghet starta en konstrukti­v debatt mellan Euländerna om vilka beslut som behöver fattas på Eu-nivå och vilka beslut som skall ligga kvar på nationell nivå.

Norrtelje Tidning (C)

* För om vi inte hade EU skulle vi behöva uppfinna unionen. Vi behöver arbeta tillsamman­s för ekonomiskt välstånd och konkurrens­kraft, för att undvika krig och nationell chauvinism, för att tackla klimathote­t, terrorisme­n, säkerhetsh­otet från Ryssland och migratione­n.

Sundsvalls Tidning (lib)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden