Hallands Nyheter

Självklart är jag ansvarig för det betyg som sätts!

- SVAR på ”Är betygen ditt ägande?” (4/5).

SKOLA. Ja, det vet alla som läst skollagen att det är den enskilde läraren som är ansvarig för att sätta själva betyget. Att vi samarbetar och som jag skrev ”efter att ha arbetat hårt under flera år ” och det ändå inte går är oerhört frustreran­de.

Detta är infekterat (vilket jag visste innan) och jag blir direkt, bara genom att skriva detta ifrågasatt, såväl min kompetens och mitt syfte med artikeln. Så klart att föräldrar skall trycka på och kämpa för sina barn men när själva betyget sätts är det för sent. Det är rektor och kommunen som har ansvaret för resursförd­elningen i skolan.

JAG SKULLE SJÄLV inte ha velat att mina barn fick betyg om de inte hade kunskap och det var detta jag skrev, inte att eleven inte kunnat visa vad de kunde. Föräldrar kan inte och ska inte sätta elevernas betyg. Det finns föräldrar som trycker på för ett A istället för ett B osv.

Jag delar som både förälder, pedagog och medmännisk­a din frustratio­n över bristande stöd men det var inte det min insändare handlade om utan just det här; att när alla insatser är gjorda, åtgärdspro­gram, extra anpassning­ar osv kan man ändå hamna i ett läge där ett godkänt betyg inte är möjligt. Jag förstår också att du ser mig som en symbol på all brist på kunskap i ämnet, men jag tillhör inte dem. Jag har under alla år kämpat just för dessa barn och har utbildning i specialped­agogik.

VAD JAG SKREV i min insändare var just detta att om vi godkänner eller ger högsta betyg till alla elever gör vi tjänstefel. Så infekterat och så svårt, men faktum kvarstår; jag som lärare bär ansvar och det är inget vare sig jag eller mina kollegor jag tar lätt på.

Legitimera­d lärare

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? Föräldrar kan inte och ska inte sätta elevernas betyg. Det finns föräldrar som trycker på för till exempel ett A istället för ett B.
Bild: JESSICA GOW/TT Föräldrar kan inte och ska inte sätta elevernas betyg. Det finns föräldrar som trycker på för till exempel ett A istället för ett B.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden