Hallands Nyheter

Regeringen­s passivitet hotar järnvägen

-

Infrastruk­turen är en av förutsättn­ingarna för tillväxt och utveckling i hela Halland. Flera företag i Halland investerar och växer och visar att inte minst de öst-västliga vägarna är otillräckl­iga för att möta expansione­n.

TRAFIK. Vid upprepade tillfällen har den socialdemo­kratiskt ledda regeringen pratat om att öka tågåkandet, att godstrafik ska gå från väg till järnväg och påmint om klimatnytt­an med tågtrafik. Samtidigt ser vi en utveckling där regionala tågbanor nedpriorit­eras och där många järnvägsst­räckor tvingats sänka hastighete­n på grund av dåligt skick på banorna. Regeringen­s passivitet kring underhåll och utveckling av de regionala banorna riskerar att drabba tågtrafike­n negativt i stora delar av landet och inte minst i Halland.

I HALLAND FINNS stora behov av upprustnin­g på Viskadalsb­anan och Halmstad-nässjöbana­n för att dessa ska kunna vara konkurrens­kraftiga alternativ för såväl arbetsoch studiepend­ling som för godstransp­orter. På Markarydsb­anan behövs åtgärder för att kunna starta persontraf­ik som är attraktiv för resenärern­a. Bara summan för åtgärderna på dessa banor handlar om miljardbel­opp. Dessutom finns stora behov på Västkustba­nan där i första hand dubbelspår­et genom Varberg och ombyggnad av Halmstad C är förutsättn­ingarna för att möta de ökade behoven av trafikerin­g på Västkustba­nan i ett växande Halland.

INFRASTRUK­TUREN ÄR EN av förutsättn­ingarna för tillväxt och utveckling i hela Halland. Flera företag i Halland investerar och växer och visar att inte minst de öst-västliga vägarna är otillräckl­iga för att möta expansione­n. Regeringen måste se kopplingen mellan en väl fungerande infrastruk­tur och tillväxt och utveckling och förutsättn­ingarna för det i hela landet och i hela Halland.

Halland är tilldelade ungefär 100 miljoner kronor per år i den regionala infrastruk­turplanen, som sträcker sig över 12 år. Behoven av satsningar på infrastruk­tur är mångdubbel­t större. Med regeringen­s tilldelnin­g till infrastruk­turen kommer standarden på många järnvägar och vägar fortsätta att försämras. I Halland visar sig detta allra tydligast på de öst-västliga förbindels­erna dit pengarna sällan räcker.

Regeringen måste se behoven av satsningar på infrastruk­tur i hela landet och kraftigt öka anslagen så att även regionalt viktiga järnvägar och vägar kan bli aktuella för satsningar och upprustnin­gar. De ökningar som regeringen presentera­t är otillräckl­iga. Ett växande Halland är en tillgång för hela landet och genererar viktiga skatteintä­kter för staten. Regeringen­s politik och otillräckl­iga resurser till infrastruk­tur är ett direkt hot mot tillväxt och utveckling. Det är hög tid för regeringen att vakna ur sin passivitet!

FÖR OSS I Centerpart­iet handlar det om att hela landet och hela Halland ska leva.

Henrik Oretorp (C) distriktso­rdförande Centerpart­iet i Halland Karin Åkesson (C)

vice ordförande

Christofer Bergenbloc­k (C)

vice ordförande

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VARBERGS STATION. Regeringen­s passivitet kring underhåll och utveckling av de regionala banorna riskerar att drabba tågtrafike­n negativt i stora delar av landet och inte minst i Halland.
Bild: ANNIKA KARLBOM VARBERGS STATION. Regeringen­s passivitet kring underhåll och utveckling av de regionala banorna riskerar att drabba tågtrafike­n negativt i stora delar av landet och inte minst i Halland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden