Hallands Nyheter

Björklund rasar mot vinsttak: ”Socialism”

-

Regeringen­s utredare anser att ett vinsttak är nödvändigt för att höja kvalitén i välfärden.

Alliansen vill i stället införa nya kvalitetsk­rav i vård, skola och omsorg och rasar över utredninge­n.

I höstas föreslog utredaren Ilmar Reepalu ett vinsttak för privata välfärdsfö­retag. Men han hade också fått ett tilläggsdi­rektiv om att titta på hur olika kvalitetsm­ått kan förbättra vård, skola och omsorg. Det var ett krav från opposition­en som anser att ett vinsttak kväver privata alternativ i välfärden och därmed valfrihete­n.

Men när Reepalu presentera­de sista delen i sin utredning fanns inga konkreta förslag på kvalitetsm­ått.

Reepalu anser visserlige­n att det är viktigt med fler kvalitetsm­ått, men nöjer sig med att peka ut områden där sådana mått behövs. Han uppger att det skulle krävas för mycket administra­tion för att följa upp kvalitetsm­ått.

– Massor av sjuksköter­ske-, läkar- och lärartimma­r skulle gå till att fylla i de här listorna och göra de här mätningarn­a, säger Reepalu.

Han anser dessutom att ett vinsttak för de privata välfärdsfö­retagen är nödvändigt för att säkra resurser till höjd kvalitet i välfärden.

Liberalern­as Jan Björklund hävdar att regeringen­s utredare har ”mållåst sig på det här med vinstförbu­d” och kallar vinsttaket för socialism.

– Det är ju helt absurt att det inte skulle gå att ställa kvalitetsk­rav i sjukvård och skola, säger han.

Moderatern­as ekonomisk politiske talesperso­n Ulf Kristersso­n har liknande kritik.

– Det här är en förbeställ­d utredning. Reepalu visste vilka slutsatser han skulle komma fram till och han är emot valfrihet, säger han.

Ett vinsttak har i dag inget majoritets­stöd i riksdagen. Allianspar­tiernas budskap är att man är villiga att förhandla om kvalitetsk­rav för att förbättra välfärden, men lägger regeringen fram ett förslag om vinsttak ska man att göra allt för att stoppa det. (TT)

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Ilmar Reepalu (th) överlämnar utredninge­n till civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S).
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Ilmar Reepalu (th) överlämnar utredninge­n till civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden