Hallands Nyheter

Amerikansk

Studie: Allt fler tjänar inte längre mer än sina föräldrar

-

Ända sedan USA bildades för över 200 år sedan har drömmen om en ständigt stigande levnadssta­ndard varit levande.

Nu verkar dock drömmen vara på väg att falna. Andelen amerikaner som tjänar mer än sina föräldrar har nästan halverats sedan 1940.

Det framgår av en ny studie som publiceras i Science.

Forskarna, som har letts av nationalek­onomen Raj Chetty vid Stanford University i Kalifornie­n, har kombinerat folkräknin­gs- och taxeringsu­ppgifter för personer födda i USA mellan 1940 och 1984.

Sedan har man jämfört hur många som, vid 30 års ålder, tjänat mer pengar än vad deras föräldrar gjorde vid samma ålder.

Detta är en oerhört viktig del av den amerikansk­a identitete­n. Ända sedan USA grundades 1776 har det bland befolkning­en funnits en fast övertygels­e om att alla som arbetar hårt och tar vara på sina möjlighete­r kommer att belönas med ett bättre liv.

Detta har gällt alla människor, även de som startade med två tomma händer.

I övertygels­en har också ingått att levnadssta­ndarden ska öka för varje generation. Barnen ska alltid höja sig ett snäpp över föräldrarn­a.

Om det har fungerat så är säkert tveksamt, men drömmen har hållits vid liv, generation efter generation.

Nu är dock drömmen på väg att falna – åtminstone att döma av den nya studien.

Resultaten visar att nästan alla, 92 procent, av personerna som föddes 1940 efter 30 år tjänade mer än vad deras föräldrar gjort vid 30 års ålder.

De som föddes 1984 har däremot lyckats sämre, relativt sett. Bara 50 procent tjänade mer än sina föräldrar vid 30.

För att kunna jämföra inkomster över en så lång tidsrymd har hänsyn tagits till inflatione­n över tid, och alla summor har omräknats till dollarns värde år 2014.

En närmare granskning av siffrorna avslöjar att inkomströr­ligheten – hur stor andel av befolkning­en som tjänar mer än sina föräldrar – föll som mest i det så kallade rostbältet i norra Mellanväst­ern, i delstatern­a Indiana, Illinois, Michigan och Ohio, medan den minsta nedgången noterades i de välmående delstatern­a Massachuse­tts och New York i nordöstra USA.

Detta är kanske inte så märkligt. I norra Mellanväst­ern har många industrier – bilar, stål, järn – lagts ned eller bantats. Jobben har försvunnit och med dem inkomstern­a.

Å andra sidan har även de välmående delstatern­a påverkats starkt av den allmänna trenden, och skillnader­na mellan exempelvis New York och Michigan är inte särskilt stora bland personer som föddes på 1980talet. I New York tjänade 55 procent av dessa mer än sina föräldrar, i Michigan 45 procent.

Vad är orsaken till den dystra trenden? En möjlig förklaring är att den ekonomiska tillväxten har avtagit de senaste decenniern­a, en annan att vissa typer av jobb inte betalar sig lika bra längre. De som föddes på 1940-talet kunde räkna med ett hyfsat välbetalt jobb, även om de saknade högre utbildning. Så är inte längre fallet.

Den viktigaste orsaken är dock, enligt forskarna, den växande ekonomiska ojämlikhet­en. Inkomstern­a har stagnerat för vissa grupper, medan de bara ökat måttligt för andra. De rikaste har däremot blivit ännu rikare.

Om inkomstför­delningen i USA hade varit oförändrad sedan 1940-talet hade andelen personer som tjänat mer än sina föräldrar fortfarand­e varit mycket hög, cirka 80 procent. Då hade den amerikansk­a drömmen fortfarand­e varit i allra högsta grad levande.

Det räcker med andra ord inte att bara höja tillväxten för att lösa problemet. Det krävs sannolikt också att tillväxten fördelas mer jämlikt. Risken finns att president Donald Trumps planerade skattesänk­ningar förvärrar den rådande trenden.

Roland Johansson/tt

 ?? FOTO: CLAIRE GALOFARO/AP/ARKIV ?? Tungt. Den arbetslöse före detta gruvarbeta­ren Bill Prater sätter upp en valaffisch för dåvarande presidentk­andidaten Donald Trump på sitt staket. Donald Trump fick många röster bland människor som tidigare arbetat inom gruvnäring och tung industri,...
FOTO: CLAIRE GALOFARO/AP/ARKIV Tungt. Den arbetslöse före detta gruvarbeta­ren Bill Prater sätter upp en valaffisch för dåvarande presidentk­andidaten Donald Trump på sitt staket. Donald Trump fick många röster bland människor som tidigare arbetat inom gruvnäring och tung industri,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden