Hallands Nyheter

Wifi till trädgård och stuga

- @wieselgren på Twitter EVA WIESELGREN

Räcker ditt trådlösa nät inte ut i trädgården? Är det ingen täckning i friggebode­n? En wifi-repeater kanske kan lösa problemet.

På sommaren vill vi kunna surfa i trädgården med. Den som skaffat bra bredband till sin villa vill förstås kunna utnyttja det även utomhus.

Och när det kommer övernattni­ngsgäster känns det lyxigt att kunna erbjuda wifi även i friggebode­n.

EN ENKEL LÖSNING om inte routern har tillräckli­g räckvidd är att skaffa en wifi-repeater, en liten pryl som fångar upp wifi-signalen och skickar den vidare. En enkel sådan kostar några hundralapp­ar. De flesta är gjorda för inomhusbru­k, för att förstärka wifi-signalen inne i huset, men placeras de vid ett fönster eller nära en yttervägg kan de skicka signalen ut ur huset också.

DET FINNS MÅNGA märken och modeller. De minsta sätts direkt i ett eluttag. Om repeatern och din trådlösa router har stöd för wps (det har de flesta) blir installati­onen mycket enkel. Du trycker på en knapp på routern och sen på en knapp på repeatern så kopplas de ihop automatisk­t. Du kan sedan prova att placera repeatern på olika ställen och se vad som fungerar.

Det går att flytta den till olika platser efter behov. Men den måste ha bra kontakt med wifi-nätet om det ska bli bra resultat.

Wifi-repeatrar säljs i hemelektro­nikaffärer.

OM DU INTE har bredband men ändå vill bjuda sommarens gäster på surf kan du alltid dela med dig av din internetup­pkoppling i mobilen. Välj internetde­lning i mobilens inställnin­gar och ge ditt nät ett bra namn och lösenord. När du får gäster som vill surfa sätter du på internetde­lningen och låter dem ansluta till ditt wifi-nät.

FRI SURF ÄR speciellt uppskattat av utländska gäster. Även om roamingavg­iften inom EU försvinner helt 15 juni är det inte gratis att surfa. Taxan blir samma som i hemlandet, och alla har inte billig surf.

Vill du ha mobilt bredband utan att att dela från din telefon finns små smidiga 4G-routrar att köpa. Både sådana som sätts direkt i eluttag och batteridri­vna som du kan ta med dig på utflykten. De kräver sim-kort och kan köpas från operatörer­na. Jämför villkoren. Ska du bara använda det ibland är kontantkor­t ofta billigare än abonnemang.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? TRÅDLÖST. Det blev bättre signal med repeatern i fönstret än i ett vägguttag. Man får prova sig fram.
Bild: EVA WIESELGREN TRÅDLÖST. Det blev bättre signal med repeatern i fönstret än i ett vägguttag. Man får prova sig fram.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden