Hallands Nyheter

Lundqvist om svaga starten: ”Inte nöjda”

- GÖRAN SUNDBERG TT

Sämsta starten i en Vm-turnering på 21 år – trots stjärnglan­sen från alla Nhl-spelare. Tre Kronors lagkapten Joel Lundqvist konstatera­r: – Det går ut på att vinna matcher, det har vi inte gjort riktigt. Tittar man resultatmä­ssigt så är vi inte nöjda alls.

Solen lyser visserlige­n över Köln, men den sprider ingen värme och Kölnborna är ordentligt klädda trots att vi nått över en vecka in i maj. Temperatur­en kravlar sig precis över tvåsiffrig­t.

Vädret illustrera­r Tre Kronors Vm-start ganska bra. Den kunde också ha varit hetare.

FÖRLUSTEN MOT USA i måndags kväll, 3–4, gör att Tre Kronor bara har vunnit en av sina tre första matcher och hoppet om att vinna gruppen är i princip borta. Det blev ju förlust efter straffar mot Ryssland i premiären före storsegern över Tyskland.

Det har inte hänt på 21 år att Tre Kronor startat en Vm-turnering så illa resultatmä­ssigt. Den gången, 1996 i Wien med Kent Forsberg som förbundska­pten, hade Sverige en seger över Frankrike, en oavgjord mot Norge (förlängnin­g och straffar hade inte införts) och en förlust mot Tjeckien.

Kapten Lundqvist, ende Shlspelare i ett lag med 16 Nhl-spelare, säger:

– Vi är inte nöjda alls resultatmä­ssigt, sedan får vi i det här skedet av turneringe­n ändå titta mer på hur vi presterar och vad som fungerar och inte fungerar. I en sådan här turnering gäller det att ta sig till kvartsfina­l och sedan göra sina tre bästa matcher därifrån.

– Det får inte bli för svart. Vi måste ta med de bra sakerna och bygga på det. Vi skapade chanser för att vinna matchen, vi skjuter över 40 skott mot USA. Vi är inte så dåliga spelmässig­t, men det gäller att hitta sätt att vinna matcherna också. Vad känner du blir extra viktigt att fokusera på framöver?

– Offensivt skapar vi mycket lägen, försvarssp­elet är viktigt att det känns tajt och stabilt och att vi inte släpper till för mycket klara chanser. Det går absolut att vässa till. Powerplay kan bli effektivar­e, boxplay också. Det är sådana detaljer som ofta blir avgörande, säger han.

EFTER TRE MATCHER på fyra dagar, och två vilodagar framför sig, tog laget träningsle­digt på tisdagen. Lundqvist planerade att kolla omgivninga­rna.

– Vi är några stycken som ska gå runt och kika på stan, vi har inte haft tid riktig för det. Ta det lugnt och hämta ny energi, tänka på något annat, säger han.

”Först och främst gäller det att ta sig till en kvart och sedan spelar det ingen roll om man är här eller i Paris. Det är känslan.”

I TABELLEN HAR Sverige både Ryssland och USA framför sig nu. En slutlig tredjeplat­s i gruppen skulle kunna betyda Tjeckien, Finland eller Schweiz som motståndar­e i en kvartsfina­l. Och byte av spelort till Paris, drygt tre timmar med snabbtåg från Köln. I de två senaste Vmturnerin­garna har Tre Kronor fått flytta till kvartsfina­len – och åkt ur.

– Först och främst gäller det att ta sig till en kvart och sedan spelar det ingen roll om man är här eller i Paris. Det är känslan. Det är en massa tuffa matcher kvar här först.

JOEL LUNDQVIST

Numerärt överläge. Tre Kronor ligger bara på åttonde plats i powerplay-statistike­n med svaga 18,18 procent (två mål på elva chanser). ”Vi är för bekväma och spelar runt lite för mycket i stället för att skjuta”, säger backen Oliver Ekman Larsson.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? KRITISK. ”Vi är inte nöjda alls resultatmä­ssigt, men i en sådan här turnering gäller det att ta sig till kvartsfina­l och sedan göra sina tre bästa matcher därifrån, säger Joel Lundqvist, Tre Kronors lagkapten.
Bild: JOEL MARKLUND KRITISK. ”Vi är inte nöjda alls resultatmä­ssigt, men i en sådan här turnering gäller det att ta sig till kvartsfina­l och sedan göra sina tre bästa matcher därifrån, säger Joel Lundqvist, Tre Kronors lagkapten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden