Hallands Nyheter

Sex frågor till Karolin Kent

- MALIN STRANDBERG

... som är dansare och koreograf bosatt i Sjönevad. Hon är aktuell med förställni­ngen Inside/outside i Falkhallen i kväll.

* Hur ser din dansbakgru­nd ut? – Jag har gått på universite­tet Trinity Laban i London, som är en nutida dansutbild­ning som även har en akademisk konstutbil­dning. Jag har arbetat som profession­ell dansare sedan 2011 och vanligtvis jobbar jag med olika medium och konstforme­r. Till exempel samarbetar jag med en filmare i detta projekt.

* Kan du beskriva ditt dansprojek­t? – Det är inget färdigt verk som visas i kväll utan en 20 minuters version av Inside/outside. Grunden till projektet är utmattning­ssyndrom och utmattning­sdepressio­n. Något som är väldigt vanligt i flera yrkesgrupp­er och i alla åldrar. Det är en ökande diagnos i samhället och det börjar bli normativt att vara stressad. Vi lever i ett ohållbart samhälle. * Hur ser arbetsmöjl­igheterna ut som dansare/koreograf i dag? – Arbetsförh­ållandena är väldigt hårda och det finns väldigt lite pengar att tjäna. Men det är utmanande. Man får skapa sitt eget arbete. Jag är frilans och har alltid drivit egna projekt.

* Hur står sig dansen mot andra konstforme­r? – Nu börjar dansen bli större i Sverige. Men tidigare har dansen som konstform inte fått så stor plats. Delvis har dansen varit inpaketera­d med teatern och har inte varit en egen kategori. Generellt så vet folk inte vad dans är. Men nu börjar folk få upp ögonen.

* Hur är det att verka från Falkenberg? – Jag är från Kungsbacka och är ganska nyinflytta­d till Sjönevad. Tanken är att jag ska bygga upp en egen plattform här. Nu åker jag mycket till Göteborg och repar.

* Vad kan publiken förvänta sig i kväll? – Fyra väldigt olika verk som visar vad dans kan vara. Alla verk är fristående från varandra.

”Det börjar bli normativt att vara stressad. Vi lever i ett ohållbart samhälle”

KAROLIN KENT

 ?? Bild: PRIVAT ?? FRILANS-DANSARE. Fyra koreografe­r med koppling till Halland ska visa upp sitt arbete i Falkhallen på onsdagskvä­llen. Karolin Kent är en av dem.
Bild: PRIVAT FRILANS-DANSARE. Fyra koreografe­r med koppling till Halland ska visa upp sitt arbete i Falkhallen på onsdagskvä­llen. Karolin Kent är en av dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden