Hallands Nyheter

Fakta:

Planera köksträdgå­rden

-

* Välj rätt läge; platsen ska ha solljus minst sju timmar om dagen, odlingen ska gå i nord-sydlig riktning och det ska vara vindskydda­t.

* Tänk på att placera höga grödor med kraftigt bladverk så att de inte skuggar mindre plantor.

* Riktmärken för mått kan vara: en meter breda gångar, 40 centimeter­s odlingsdju­p, 120 centimeter breda odlingsbäd­dar. Hellre för breda gångar än för smala – särskilt om du odlar till exempel zucchini, som gärna brer ut sig.

* Alternativ till traditione­lla pallkragar kan vara odlingstår­tor – tre runda aluminiumf­ormar i olika mått som ställs på varandra eller en stor kruka att ha på balkongen. Tomater eller potatis kan du odla direkt i jordpåsen!

* Täck insidan av odlingslåd­an antingen med markduk eller tidningspa­pper. Fyll på med jord.

* Plantera in maskar i din odlingslåd­a! Orkar du inte leta i trädgården kan du köpa i sportfiske­butiker. Glöm inte att mata maskarna med organiskt gödsel. Källa: ”Genvägar till köksträdgå­rden”, av Linda Schilén (Ordalaget Bokförlag)

 ?? Bild: CECILIA NORDSTRAND ?? GER GODA GRÖNSAKER. En planta, flera skördar! Plocksalla­d och mangold är exempel på plantor som du kan skörda om och om igen. Linda Schilén tipsar om att börja med enkla grödor.
Bild: CECILIA NORDSTRAND GER GODA GRÖNSAKER. En planta, flera skördar! Plocksalla­d och mangold är exempel på plantor som du kan skörda om och om igen. Linda Schilén tipsar om att börja med enkla grödor.
 ??  ??
 ??  ?? ODLINGSBÄD­D. Bygg en odlingsbäd­d – markera med gräsklippa­ren så du blir nöjd med placeringe­n. Placera dit odlingsbäd­den. Täck insidan med markduk. Fyll med jord.
ODLINGSBÄD­D. Bygg en odlingsbäd­d – markera med gräsklippa­ren så du blir nöjd med placeringe­n. Placera dit odlingsbäd­den. Täck insidan med markduk. Fyll med jord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden