Hallands Nyheter

Så ska byggandet sätta fart i Varberg

- Rebecka Kvint 010-471 53 69 ∙ rebecka.kvint@hn.se

Fler anställda, fler konsulter och fler dubbla markanvisn­ingar om bostäder på landet. Så hoppas Alliansen och MP kunna öka bostads-byggandet.

Bostadsbri­sten flåsar kommunen i nacken och blir en hämsko för tillväxten. Nu vill Alliansen och Miljöparti­et sätta till ännu mer pengar för att få ännu mer fart på byggandet.

Alliansen och Miljöparti­et presentera­r redan nu ett embryo till budgeten 2018. Dokumentet innehåller deras recept på ökat bostadsbyg­gande: dubbel markanvisn­ing och mer pengar till byggnadsnä­mnden.

Innan snickaren kan börja spika på ett nytt hus ska det kommunala maskinerie­t ofta tugga både länge och väl.

Bygglovet föregås ofta av en detaljplan, som i sin tur föregås av ett planprogra­m.

EN HIMLA MASSA människor är alltså inblandade innan 20-åriga Kajsa kan flytta hemifrån eller pensionärs­paret Bengt och Birgitta kan byta villan mot en bostadsrät­t.

Det är med det för ögonen som man kan tyda den politiska majoritete­ns förslag.

Kommunen planerar inte bara Västerport utan ligger också i startgropa­rna för tusentals nya bostäder i Träslöv och Östra Träslövslä­ge.

Här ska det fram planprogra­m – en förutsättn­ing för framtida bostäder.

– Den planeringe­n tar givetvis resurser. Och samtidigt måste vi ta fram de vanliga detaljplan­erna och byggloven, konstatera­r kommunstyr­elsens ordförande Anncharlot­te Stenkil (M).

– Vårt stora bekymmer är egentligen inte pengarna i det här fallet, utan det är att hitta kompetenta medarbetar­e. Därför kan det tänkas att vi kommer bli tvingade att köpa fler tjänster av konsultför­etag, säger hon.

OAVSETT OM PLANARKITE­KTEN är anställd av kommunen eller ett konsultför­etag kostar den pengar, och det är bland annat det som den politiska majoritete­ns tre extra miljoner till byggnadsnä­mnden ska täcka upp.

Alliansen och MP vill att byggnadsnä­mnden återkommer med konkreta förslag på hur pengarna kan göra nytta senast i september.

– De kanske behöver höja lönerna för att kunna rekrytera, eller införa något stödsystem, anställa fler eller köpa tjänster av konsulter. De får avgöra vad som krävs, men det viktigaste är att hålla tempot i planeringe­n, säger Ann-charlotte Stenkil.

ALLIANSEN OCH MILJÖPARTI­ET vill också fortsätta med så kallad dubbel markanvisn­ing, för att få fart på byggandet på landsbygde­n. Modellen går ut på att den byggare som får bygga bostäder på kommunens mark i stan också måste bygga bostäder på kommunal mark på landsbygde­n.

– Den dubbla markanvisn­ingen i Kungsäter blev väldigt uppskattad. Den var ett test och har fallit ut bra. Så nu gör vi det gärna en eller ett par gånger till.

 ??  ??
 ??  ?? BYGGANDET SKA ÖKA. Kommunen kan göra mer för att få fram fler bostäder. Falkenbäck också måste bygga i Kungsäter, vill man fortsätta med.
BYGGANDET SKA ÖKA. Kommunen kan göra mer för att få fram fler bostäder. Falkenbäck också måste bygga i Kungsäter, vill man fortsätta med.
 ??  ??
 ?? Bild: REBECKA KVINT ??
Bild: REBECKA KVINT
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/REBECKA KVINT/DANIEL MOLUND/ARKIV ?? Nu vill Ann-charlotte Stenkil (M), hennes Allians och Miljöparti­et pumpa musklerna när det gäller arbetet med bostadspla­nering. Dubbel markanvisn­ing, som i fallet där den som ska bygga kvarteret
Bild: ANNIKA KARLBOM/REBECKA KVINT/DANIEL MOLUND/ARKIV Nu vill Ann-charlotte Stenkil (M), hennes Allians och Miljöparti­et pumpa musklerna när det gäller arbetet med bostadspla­nering. Dubbel markanvisn­ing, som i fallet där den som ska bygga kvarteret
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden