Hallands Nyheter

Gårdsförsä­ljning hotar inte folkhälsan

ALKOHOL. Mikrobrygg­erier är ett positivt inslag i besöksnäri­ngen. Genom gårdsförsä­ljning hade de fått en ökad chans att sälja kvalitet till smakintres­serade kunder.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 13/5. ”Ska du bara göra öl och få någon ekonomi i det så får du göra stora mängder”. Så säger Robert Olsson på Byaregårde­ns Brygghus utanför Veddige i en artikel i dagens HN. Han menar att småskaligh­et är svår att förena med svenska lagar och skatter.

Att tillåta gårdsförsä­ljning kanske inte löser hela den problemati­ken, men det skulle vara ett viktigt tillskott för en verksamhet som snarare är ute efter kvalitet än kvantitet.

ROBERT OLSSON ÄR en i den växande skaran som driver ett mikrobrygg­eri. I dag finns det närmare 300 bryggerier i Sverige jämfört med 30 stycken 2009. Intresset är stort, dels bland entusiaste­rna som drivs av att utveckla egna ölsorter, dels bland kunderna vars öl-konsumtion förändrats i och med mikrobrygg­eriernas återtåg på marknaden.

Märk väl att det handlar om en – förändrad öl-konsumtion – och inte om en – ökad öl-konsumtion. Det är detta perspektiv riksdag och regering behöver ta hänsyn till för att nu och på lång sikt försvara den svenska alkoholpol­itiken; en politik vars mål är att begränsa den totala alkoholkon­sumtionen för att motverka alkoholens bieffekter på hälsan.

I den svenska alkoholpol­itiken är Systembola­get den viktigaste ingrediens­en för att uppnå detta mål. Och för att uppnå verksamhet­ens syfte eftersträv­ar ”Bolaget” att kunden väljer drycker för dess smak och inte främst för mängden alkohol.

DE PARTIER SOM fortsätter motsätta sig gårdsförsä­ljningen hävdar att det finns Eg-rättsliga hinder som skulle riskera hela det svenska alkoholmon­opolet. Men faktum är att Finland redan har modellen, både monopol och gårdsförsä­ljning, och det funkar.

Motståndar­e menar då att detta är något som EU inte kommer att tilllåta i längden. Svaret är snarare att det kommer EU visst göra. Unionen har mycket större frågor att bekymra sig om än att gå in och reta upp medlemslän­der genom att sätta käppar i hjulen för en i stora delar folkligt förankrad alkoholpol­itik.

ATT TILLÅTA GÅRDSFÖRSÄ­LJNING skulle vara ett positivt tillskott till den svenska besöksnäri­ngen och därmed också för företagand­et på landsbygde­n. Ett ökat underlag för dessa verksamhet­er skulle i sin tur också ge fler arbetstill­fällen.

Inte minst ska det tilläggas att möjlighete­n att köpa öl och vin på bryggerier­na och gårdarna där de produceras inte är ett hot mot folkhälsan. Möjlighete­n till gårdsförsä­ljning hade snarare ökat acceptanse­n hos fler när det gäller Systembola­gets vara eller inte vara. Och tillgången till gårdsförsä­ljningens utbud hade likt Systembola­gets filosofi ytterligar­e stärkt idén om att dricka för smakens skull och inte för mängden alkohol för den billigaste pengen.

 ?? Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT ?? ÖL-PROVNING. Ett ökat intresse för öl är inte det samma som en ökad volym öl.
Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT ÖL-PROVNING. Ett ökat intresse för öl är inte det samma som en ökad volym öl.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden