Hallands Nyheter

Hallänning­ar förbereds för samhällskr­iser

HALMSTAD: KAMPANJVEC­KA SKA ÖKA KRISBEREDS­KAPEN Just nu pågår Krisbereds­kapsveckan – en nationell kampanj som ska förbättra allmänhete­ns beredskap för samhällskr­iser. I Halland uppmärksam­mas temat av både kommunen och organisati­oner.

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hn.se

Kampanjen syftar till att få människor att reflektera över sina egna förberedel­ser inför en eventuell kris där viktiga samhällsfu­nktioner, som exempelvis dricksvatt­enförsörjn­ingen, slutar fungera.

– Vid en riktigt allvarlig samhällsst­örning kommer samhällets resurser inte att räcka till alla drabbade samtidigt utan då måste de prioritera­s till de allra mest utsatta. De som kan behöver därför kunna klara sig själva en tid, säger Christina Andersson, kampanjans­varig på Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

MSB har undersökt svenskarna­s krisbereds­kap och kommit fram till att den generellt ligger på en låg nivå. Lägst är kunskapen i städer och tätorter.

– På landsbygde­n och glesbygden har man en annan erfarenhet av exempelvis elavbrott och en större kunskap hur man hanterar den typen av händelser, säger Andersson. Hur kommer det sig att vi är så dåligt förberedda?

– En förklaring kan vara att vi jämfört med andra länder har varit förskonade från riktigt allvarliga samhällskr­iser där vardagen verkligen vänds upp och ner. Då är det ingenting som upptar ens tankar för man har helt enkelt inte behövt tänka på det.

Krisbereds­kapsveckan pågår runt om i landet fram tills på söndag. I Halmstad uppmärksam­mas kampanjen av både kommunen och frivilligo­rganisatio­ner. Bland annat anordnade Civilförsv­arsförbund­et utbildning­en ”72 timmar” tidigare i veckan.

I Sverige är nämligen rådet att alla som kan bör vara så pass förberedda att de klarar försörjnin­gen av mat, vatten, värme och informatio­n i minst tre dygn (72 timmar).

En viktig sak att ha hemma är en batteridri­ven radio, tycker Ann Wallnedal, ordförande i Civilförsv­arsförbund­et i Halmstad.

– Det går inte nog att trycka på det. Vid en kris vill du ha informatio­n och veta vad som händer, säger hon.

Lennart Rydén, instruktör på Civilförsv­arsförbund­et, nämner även konserver, en vattendunk och ett triangakök som exempel på saker som kan vara bra att ha hemma.

– Det är också bra att ha ett rejält lager med stearinlju­s. Många ljus är gjorda av paraffin men stearin är det absolut bästa, säger Rydén som delar MSB:S uppfattnin­g om att svenskar i allmänhet är dåligt förberedda på kriser.

Räcker det med en vecka för att folk ska lära sig?

– Nej, det tror jag inte. Men Civilförsv­arsförbund­et och andra organisati­oner håller utbildning­ar i det här året runt.

Rekommenda­tionen om 72 timmars hemberedsk­ap kommer ursprungli­gen från Nordamerik­a.

Varför är budskapet tre dygn i Sverige?

– Vi bedömer att det är en rimlig

nivå om man utgår från den kunskapsni­vå och riskmedvet­enhet som befolkning­en i stort ligger på. Men det är också viktigt att vara tydlig med att det inte finns någon garanti att hjälpen kommer efter 72 timmar, säger Christina Andersson på MSB. Hur vet man när man är förberedd på en samhällskr­is?

– Det finns ingen färdig mall för det utan jag tror att alla måste utgå från sitt eget hushåll och sina egna behov. Har man till exempel anhöriga som är i behov av daglig medicineri­ng behöver man resonera i de banorna. Har man husdjur behöver man tänka på att de också kommer att behöva mat och vatten.

 ??  ?? VÄRME. En klassisk fotogenlam­pa kan ge värme vid ett värmeavbro­tt, förklarar Lennart Rydén från Civilförsv­arsförbund­et. På internet finns hemsidor med fler tips på hur man klarar sig vid en kris. Ett exempel är dinsäkerhe­t.se.
VÄRME. En klassisk fotogenlam­pa kan ge värme vid ett värmeavbro­tt, förklarar Lennart Rydén från Civilförsv­arsförbund­et. På internet finns hemsidor med fler tips på hur man klarar sig vid en kris. Ett exempel är dinsäkerhe­t.se.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? exempel är dinsäkerhe­t.se.
Bild: JARI VÄLITALO exempel är dinsäkerhe­t.se.
 ??  ?? INFORMATIO­N. Under ett längre elavbrott när till exempel internet inte kan användas som informatio­nskälla är en batteridri­ven radio mycket användbar, förklarar Ann Wallnedal.
INFORMATIO­N. Under ett längre elavbrott när till exempel internet inte kan användas som informatio­nskälla är en batteridri­ven radio mycket användbar, förklarar Ann Wallnedal.
 ??  ?? DRYCK. Vid vattenavbr­ott kan kommunen ställa ut vattentank­ar på bestämda platser där invånarna kan fylla sina kärl.
DRYCK. Vid vattenavbr­ott kan kommunen ställa ut vattentank­ar på bestämda platser där invånarna kan fylla sina kärl.
 ??  ?? FÖDA. Konserver och triangakök är exempel på saker som kan stoppa i krislådan.
FÖDA. Konserver och triangakök är exempel på saker som kan stoppa i krislådan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden