Hallands Nyheter

”Fantastisk utveckling”

- MÅRTEN SAMUELSON

Cecilia Giertta, vd för branschorg­anisatione­n Sveriges Bryggerier, gläds över utveckling­en med allt fler småbrygger­ier. – De stora och små stimulerar varandra, säger hon.

Sveriges Bryggerier bildades 1885 (hette då Svenska Bryggarefö­reningen) och är landets äldsta branschför­ening. Den arbetar för bättre förutsättn­ingar för bryggerier­nas drycker på den svenska marknaden.

UNDER SENARE DELEN av 1800-talet fanns över 500 bryggerier i Sverige, men i början av 1990-talet var det nere i drygt tjugo. Nu börjar man raskt närma sig 300.

Är bara de stora bryggerier­na med i föreningen?.

– Nej, vi har både stora och små medlemmar, förklarar Cecilia Giertta.

När började mikrobrygg­erierna dyka upp igen?

– Det är ju en trend i hela världen egentligen och började i USA för tio–tolv år sedan. Jag tror att vi i Sverige var väldigt snabba att haka på. Det har inte varit lika explosions­artat i våra grannlände­r.

Är det bra eller dåligt att det startar så många små bryggerier?

– Det är en fantastisk utveckling och jag tror att det enbart är av godo för det har skapat ett stort intresse för öl. Annars hade vi inte haft alla nya smaker. Jag tror att de stora och små bryggerier­na stimulerar varandra och det tycker jag är väldigt bra.

– Om man tittar på svenskens konsumtion så har vi inte ökat den speciellt mycket. Däremot ändrat vårt beteende från att köpa en stor stark och supa sig full till att smaka på olika öl till olika maträtter. Det ökande intresset för lokalprodu­cerad mat har gjort att det blivit en positiv spiral. Smakintres­set är lite beroende på var man befinner sig i landet. Där du bor har man kanske öl som passar till lax, det förknippar man ju mycket med Falkenberg och Halmstad.

Vad säger bryggerijä­ttarna om den ökade konkurrens­en?

– Det är det som är så häftigt att de stora välkomnar de små just för att man har den här korsbefruk­tningen av marknaden. Man skapar ett gemensamt intresse.

Finns det ingen gräns för hur många bryggerier vi kan ha?

– Det finns det säkert men den tror jag inte vi når än på ett tag.

 ??  ?? NÖJD. Cecilia Giertta, vd för Sveriges Bryggerier.
NÖJD. Cecilia Giertta, vd för Sveriges Bryggerier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden