Hallands Nyheter

Grödor i pausläge efter iskalla våren

”Ingen kris – men vi ber till gudarna om vackert väder”

-

Den så kallade våren har satt käppar i hjulet för odlare av frukt, grönt och blommor. Kylan har försatt allt i pausläge. Men någon kris är det inte tal om, enligt experterna. Kommer bara värmen blir det en riktig ketchupeff­ekt.

Minusgrade­r och snöfall långt in i maj kan ge den mest rutinerade odlare huvudvärk. Odlare av den känsliga sparrisen har redan sett den första skörden gå förlorad och äppelodlar­e riskerar också följdverkn­ingar.

– Äppelblom är extremt känslig och en knopp kan bli skadad om det är riktigt kallt. Det finns absolut en risk för att man inte får högsta kvalitet på skörden, säger Lars Wall Persson, vd i Sydgrönt som ägs av ett 60-tal odlare.

Men överlag innebär kylan mest att tillväxten blivit fördröjt med upp till ett par veckor. Plantorna inväntar normala temperatur­er under täckdukar och i växthus.

– Det blir en dyrare produktion och det är bekymmersa­mt för odlarnas ekonomi, säger Kjell Ivarsson, chef för LRF Växtodling.

Det är lite nervöst, tillstår Nils Palmgren, vd i Mäster Grön med ett 50-tal anslutna trädgårdsf­öretag: – Normalt börjar vi sälja pelargon, petunia och andra sommarväxt­er i södra Sverige från vecka 17 och därefter vidare norrut, men nu säljer vi på halvfart. Man får försöka behålla produktern­a i växthusen och dämpa tillväxten genom att sänka temperatur­en. Där står växterna och puttrar på i väntan på att handeln ska komma igång.

Ännu är det för tidigt att tala i termer av kris, fortsätter Nils Palmgren.

– Vi har stora förhoppnin­gar på de kommande långhelger­na och ber till gudarna om vackert väder, så att folk vill plantera och göra fint i sina trädgårdar.

Lars Wall Persson, företrädar­e för frukt- och grönsaksod­lare, är inne på samma linje.

–Den vecka man förlorar på våren får man inte igen. Men det har hänt förr och det är ingen katastrof. Konsumente­rna får vänta på svenska primörer lite längre än vanligt, men det finns ingen anledning att vara orolig. Får vi ett väderomsla­g nu går det enormt fort. Växterna är förberedda för att dra på så fort förutsättn­ingarna finns.

Med andra ord: Deppa inte. Det blir sannolikt färskpotat­is och jordgubbar till midsommar.

Anna Lena Wallström/tt

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL PROBST/ARKIV ?? Sparrisen har haft det tufft denna kyliga vår.
FOTO: MICHAEL PROBST/ARKIV Sparrisen har haft det tufft denna kyliga vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden