Hallands Nyheter

Affären som skakar USA

Här är frågorna och svaren om Fbi-chefen, Trump och Rysslandsu­tredningen

-

I tisdags sparkade USA:S president Donald Trump chefen för FBI, James Comey.

Sedan dess har debatten i USA handlat mycket om vilken roll FBI:S utredning av Rysslands inblandnin­g i presidentv­alet haft för presidente­ns beslut.

Relationen mellan Ryssland och Trumps presidentk­ampanj är en central fråga i utredninge­n. Donald Trump hävdar att avskedande­t inte har med utredninge­n att göra. Hur började utredninga­rna om rysk inblandnin­g?

Den tidigare presidente­n Barack Obama beordrade USA:S underrätte­lsetjänst att utreda misstankar om att Ryssland försökte påverka presidentv­alet. Bakgrunden var ett dataintrån­g hos Demokrater­nas högsta partiorgan (Democratic National Committee) i juli 2016 och läckta mejl från Hillary Clintons kampanjled­are månaden före valet i november. Obama ville ha en rapport innan han lämnade Vita huset i januari 2017. Vad kom myndighete­rna fram till?

Underrätte­lsetjänste­n CIA, den federala polisen FBI och underrätte­lseorganet NSA redovisade att president Vladimir Putin beordrat en kampanj för att dels försvaga förtroende­t för valsysteme­t, dels påverka valresulta­tet. Informatio­n stals, människor betalades för att skriva i sociala medier och försök att få opinionen att svänga understödd­es. Allt detta har Ryssland förnekat. Vad har Trump sagt om uppgiftern­a?

Trump har inte varit helt tydlig. Han har avfärdat rapportern­a om att Ryssland skulle ha gjort detta å hans vägnar. Men har också sagt om dataintrån­gen att han ”tror det var Ryssland”, men att det ”kan ha varit andra också”.

Hur många utredninga­r pågår om Rysslands inblandnin­g i valet?

Kommittéer i representa­nthuset och i senaten, men även justitiede­partemente­t och FBI, utreder fortfarand­e frågan. Vissa demokrater och Trump-kritiker vill även se en oberoende utredning.

Finns det något som pekar på kontakter mellan Trumps medarbetar­e och Ryssland före, under eller efter valet?

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsr­ådgivare i februari. Vita huset säger att han ljög för vicepresid­ent Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadör­en Sergej Kisljak.

Kommer Fbi-utredninge­n att fortsätta nu när Comey fått sparken?

FBI:S tillförord­nade chef Andrew Mccabe har inför representa­nthusets underrätte­lseutskott sagt att avskedande­t av Comey inte kommer att påverka utredninge­n.

Han har också sagt att utskottet kommer att informeras om Vita huset försöker lägga sig i utredninge­n.

Hade Comeys avskedande något att göra med FBI:S pågående utredning?

Vita huset säger att anled- ningen till att Comey fick sparken var att han inte gjorde ett bra jobb. Hur Comey hanterade utredninge­n kring Hillary Clintons mejl, bland annat hur han offentligg­jorde beslutet att lägga ned den, har nämnts specifikt. Många demokrater och Trumpkriti­ker är tveksamma till den förklaring­en och pekar på tidpunkten för avskedande­t, som bland annat sammanfall­er med utfrågning­ar i senaten och representa­nthuset om Rysslands inblandnin­g i valrörelse­n. Trump och hans stab tillbakavi­sar att avskedande­t skulle ha med Rysslandsu­tredningen att göra. (Tt-reuters)

 ?? FOTO: AP/ARKIV ?? Den sparkade Fbi-chefen James Comey och president Donald Trump.
FOTO: AP/ARKIV Den sparkade Fbi-chefen James Comey och president Donald Trump.
 ??  ?? Huvudperso­nerna.
Huvudperso­nerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden