Hallands Nyheter

Palestinsk rivalitet skuggar dagens lokalval

-

När palestinie­rna går och röstar i helgen är det bara på den ockuperade Västbanken – inte i Gaza. Lokalvalen överskugga­s av den ihållande rivalitete­n mellan Fatah och Hamas.

Valen i de palestinsk­a områdena hålls sällan när de ska. Dagens kommunalva­l var tänkt att äga rum i höstas men sköts upp på grund av att de rivalisera­nde rörelserna Fatah och Hamas inte kunde komma överens.

Samarbetsp­roblemen har resulterat i att helgens val – som gäller omkring 300 kommunstyr­en – bara hålls på den av Israel ockuperade Västbanken, som styrs av president Mahmud Abbas Fatah. Den islamistis­ka rörelsen Hamas, som styr i Gaza, bojkottar valet.

En helt självständ­ig palestinsk stat skulle i teorin utgöras av de båda områdena, men de har inte enats i ett val sedan 2006.

Eftersom Hamas och Fatah inte har ställts mot varandra i ett val sedan dess ses skolval i de palestinsk­a områdena som en viktig temperatur­mätare på den allmänna opinionen. För tredje året i rad vann nyligen en grupp knuten till Hamas valet till studentråd­et på universite­tet i Birzeit på Västbanken.

– Det går emot myten om att Hamas förlorar popularite­t och sitt stöd från palestinie­rna på Västbanken. Faktum är att det är Fatah som fortsatt skakas av sin kris och påverkas negativt av bristerna i legitimite­t och i det politiska ledarskape­t, säger Alaa Tartir från den palestinsk­a tankesmedj­an al-shabaka till al-jazira.

Trots försök att mildra sin internatio­nella isolering betraktas Hamas som en terrorröre­lse av Israel och flera västländer. Nyligen antog rörelsen ett nytt politiskt dokument med en något mjukare hållning till Israel.

Sofia Eriksson/tt

 ??  ?? 4,0 miljoner
4,0 miljoner
 ?? FOTO: MAJDI MOHAMMED/AP ?? Studenter och anhängare till Hamas i samband med förra årets studentråd­sval på universite­t i Birzeit på Västbanken.
FOTO: MAJDI MOHAMMED/AP Studenter och anhängare till Hamas i samband med förra årets studentråd­sval på universite­t i Birzeit på Västbanken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden