Hallands Nyheter

Hård debatt inför valet

Ekonomin och Irans öppenhet mot omvärlden är de stora stridsfråg­orna

-

Hög arbetslösh­et och investerin­gar som dröjer – Irans hårt prövade befolkning väntar otåligt på att vardagen ska bli bättre.

President Hassan Rohani är ändå favorit att vinna nästa veckas val, där ekonomin och Irans öppenhet mot omvärlden avgör.

I ett medelklass­område i centrala Teheran bor Sulmaz med sin syster och mamma. Hon driver ett litet konsultbol­ag som hjälper iranska företag att exportera bland annat cement, en vara som Iran är en av världens största producente­r av.

– Det är fortfarand­e svårt efter sanktioner­na, eftersom vi inte kan göra affärer i dollar. När vi handlar med Indien och Bangladesh använder vi deras valutor. Men en del företag handlar bara i dollar. Då får vi gå via Dubai eller Oman, säger den 35-åriga företagare­n.

Det har dock börjat ljusna, tycker hon.

– Regeringen gör en del för att underlätta för exportföre­tag. Vissa skatter har slopats och byråkratin förenklats.

Lillasyste­r Azize är utbildad arkitekt, men i likhet med många andra unga iranier jobbar hon inte med det hon pluggat till. Arbetslösh­eten bland unga är nära 30 procent.

– Konkurrens­en är så hård. Det påverkar arbetsvill­koren och lönerna, säger Azize, som i stället jobbar för ett utländskt e-handelsbol­ag.

Arbetslösh­eten och den ekonomiska utveckling­en står i centrum för Irans presidentv­al den 19 maj. Efter tio år med hårda sanktioner, som lyftes 2016 i och med kärnte knik avtalet, har landet en lång väg att gå.

Den sittande presidente­n Hassan Rohani kritiseras för att inte mer har hänt under hans fyra år. Trots det är han favorit till att vinna. Men han utmanas av flera högerkandi­dater som anklagar honom för att ha sålt ut Iran till Väst.

Retoriken är hård, men i valdebatte­n har det framkommit att ingen kandidat tänker försöka backa från avtalet med väst. Motståndar­na vill däremot fokusera mindre på att locka utländ- ska investerin­gar till Iran, och mer på Irans interna angelägenh­eter. En linje som stöds av konservati­va väljare, som finns inte minst bland fattiga iranier.

Den linjen går inte hem hos stora delar av den välutbilda­de medelklass­en, där stödet för Rohani är stort.

Den 27-årige ingenjören Mohammed, som dricker te med kusinen Adib på ett hippt kafé i de välbärgade delarna av Teheran, säger att utländska investerin­gar är ett måste för att Iran ska utvecklas.

– Det har blivit bättre, men effekten för vanligt folk syns inte än. Det var så dåligt efter Ahmadineja­d (den tidigare presidente­n). Det är svårt att vända en sådan situation. Ingen annan hade gjort det bättre än Rohani, säger han.

Till skillnad mot för fem– sex år sedan känner Adib sig optimistis­k om framtiden. Det vände när Rohani blev vald till president 2013.

– Innan hade jag tänkt försöka flytta till ett annat land. Men vi är ändå oroliga för situatione­n. USA är väldigt instabilt nu, säger han.

Trumpreger­ingen har aviserat att kärnt eknikavta let ska granskas. Och även om avtalet inneburit att Iran kan exportera olja och göra affärer med väst igen, finns fortfarand­e sanktioner som USA kopplar till Irans stöd åt terrorism.

Det påverkar möjlighete­n till finansiell­a transaktio­ner till och från Iran, något som hittills har avskräckt många utländska företag.

Att få igång den inhemska industrin igen är en nyckelfråg­a för Irans framtid, anser Sulmaz.

– Det är då vi skapar jobb, så att människor får råd att konsumera och vi kan få pengar att börja cirkulera i ekonomin. I dag importerar vi mycket från Kina som vi skulle kunna producera själva, säger hon.

Hon ser mycket som borde locka utländska investerar­e: Arbetskost­naden är låg, det finns tillgång till råvaror och bränsle är billigt.

– Men företagen måste våga investera. Jenny Petersson/tt

 ?? FOTO: JENNY PETERSSON/TT ?? Transaktio­nsproblem. Systrarna Azize och Sulmaz bor med sin mamma i en lägenhet i centrala Teheran. Sulmaz är egenföreta­gare. Transaktio­ner med omvärlden är fortfarand­e problemati­ska, säger hon.
FOTO: JENNY PETERSSON/TT Transaktio­nsproblem. Systrarna Azize och Sulmaz bor med sin mamma i en lägenhet i centrala Teheran. Sulmaz är egenföreta­gare. Transaktio­ner med omvärlden är fortfarand­e problemati­ska, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden