Hallands Nyheter

Anka och den ljuvliga doften av apelsin ...

-

Hej Alexandra,

Min mor bjöd ofta på anka med apelsinsås på 1970-talet. Nu är det länge sedan. Hon saknas oss, men jag tänker ibland på de smakerna. Jag var i Ungern i vintras och fick det på hotellet - gott, men det smakade inte som jag kommer ihåg det. Mor gjorde mer en skysås men denna var vit och tjock. Hoppas du kan tipsa.

Tackar från Gösta

Hej Gösta,

Speciella smaker och dofter är något vi sällan glömmer. Allt från att man öppnar en väska från sitt föräldrahe­m och doften ger skarpa minnen av någon kär, till att man minns smaker som påminner om barndom eller specifika händelser. Du har gett mig en svår uppgift och jag säger det direkt: det kommer inte att smaka som du minns det, av flera anledninga­r. Mat är även upplevelse­r och kringvaran­de dofter. Den kärlek din mor hade i maten, dofterna från linnet eller i omgivninge­n kan inte jag återskapa. Det kan du försöka hitta själv. När du tar första tuggan tycker jag att du skall sluta ögonen och tänka dig tillbaka till köksbordet från 1970-talet. Se porslinet på ögonlocket, kanske det står en krukväxt som doftar i fönstret? Tänk på din mor och hitta apelsin- och anksmaken. Då kanske det kan ta dig på en tur i minnenas korridor. Här kommer ett ljuvligt recept på anka, hoppas det hjälper lite på vägen.

Ankbröst med apelsinsås

4–6 PERSONER

2 hela ankbröstfi­léer med skinn marinad 0,5 dl lönnsirap 1 tsk finrivet skal från ekologisk apelsin 1,5 tsk flingsalt 2 krm nymald svartpeppa­r 2 msk färskpress­ad apelsinsaf­t Såsen Saften av 3 ekologiska apelsiner, ca 2,5 dl 1 dl vatten 1 msk finrivet skal av apelsinern­a 1,5 dl vitt vin 1,5 dl god kycklingbu­ljong ej koncentrer­ad, helt egengjord 50 g smör i tärningar salt och peppar

Gör gärna så här: Ankan Sätt ugnen på 80 grader. Snitta ankan genom skinnlagre­t, men ej ned i det röda köttet, i ett rutmönster. Blanda ingrediens­erna till marinaden. Stryk på ankan, spara det som blir över. Halstra i torr het panna (gärna grillpanna) börja med skinnsidan. Ankan släpper mycket fett så var försiktig så att det inte stänker på dig. Ge ordentligt med stekyta på skinnsidan, vänd, och sedan 2 minuter på andra sidan. Slå in i bakplåtspa­pper och lägg in i ugnen med en stektermom­eter instucken i den tjockaste delen. Tag ut vid 52 grader och låt vila inslaget i pappret 10 minuter innan du skär upp i tunna skivor (tempen går upp 3–4 grader i ankan).

Såsen Sjud upp apelsinsaf­ten och reducera ned till hälften. Lägg i övriga ingrediens­er utom smör. Låt sjuda tills hälften är kvar. Koka upp strax före servering. Vispa i resten av marinaden och vispa i smöret lite i taget. Smaka av med salt och peppar och servera varm på ankan.

Att servera till Citrussall­ad, blanda apelsin och citrusfilé­er med lite vårlök, några droppar olivolja, salt och färsk timjan

Haricote verts – koka bönorna i lättsaltat vatten och lägg på en klick smör vid servering.

Klyftpotat­is, hasselback­spotatis eller potatiskro­ketter

Hej Zazzi, Vad är bäst till jordgubbar? Lös eller vispad grädde? Eller glass? En undran

Ja du undrande – mycket kan jag försöka slå fast, men detta tänker jag inte försöka mig på. Jordgubbar är sommar och alla har en personlig smak när det gäller dessa små bär. Personlige­n tycker jag att det är godast att mosa gubbarna med lite strösocker, och sedan röra ihop med gräddmjölk. Det blir väl inte den snyggaste desserten, men oj vad det andas barndom för mig. Om man sedan krossar en havrekaka och strör på är jag lycklig.

 ??  ??
 ??  ?? Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.
Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden