Hallands Nyheter

Komfortabe­l svensk seger mot Italien

- GÖRAN SUNDBERG TT

Förstakedj­an och nye backen Philip Holm, Växjö, visade vägen när Tre Kronor krossade Italien i ishockey-vm med 8–1. Vm-debutanten Holm sköt ett mål och spelade fram till två medan förstakedj­an stod för två mål.

SVERIGE ITALIEN 8 1

Tack vare segern klev Tre Kronor, med en match mer spelad, förbi USA och Lettland upp på andra plats bakom Ryssland.

Sverige spelar nästa match mot Danmark på söndag och då är det tänkt att Henrik Lundqvist kliver in mellan stolparna. Den svenske stjärnmålv­akten landar i Köln på lördagsmor­gonen och tränar sedan med laget mitt på dagen.

Mindre än 18 timmar efter gårdagens målmässigt tajta tillställn­ing mot Lettland, svensk 2–0-seger, var det dags för en ny Vm-match för Tre Kronor i Lanxess Arena i Köln.

MÖTET MED GRUPPJUMBO­N och nykomlinge­n Italien var en chans att få fart på målskyttet och kedjorna bakom förstakedj­an med Victor Rask, Elias Lindholm och Gabriel

Landeskog som hade gjort sju av Sveriges 13 Vm-mål.

Men det var den som visade vägen igen – tillsamman­s med Philip Holm, Växjöbacke­n som gjorde Vm-debut mot Lettland.

Victor Rask pricksköt snyggt 1–0 bakom italienske målvakten Frederic Cloutier efter 3.24. Det var andra målet och sjunde poängen för Vm-lagets poängkung.

Philip Holm slog sedan in 2–0 sedan han påpassligt hållit sig framme på en sargretur sedan William Nylander först skjutit.

DET VAR HOLMS första Vm-mål och andra fullträff i landslaget.

Sedan Italien reducerat i numerärt överläge i början av andra perioden, Giovanni Morini, noterades Holm också för en assist för framspelni­ngen till backkolleg­an Jonas Brodins 3–1 i mitten av matchen.

I den tredje perioden flög svenskarna ifrån även målmässigt och hittade rätt fem gånger.

– Det var jätteskönt att få utdelning till slut i tredje perioden. Sett över 60 minuter gör vi mycket bra, säger förbundska­pten Rikard Grönborg till C More.

Elias Lindholms 4–1 var hans femte mål i turneringe­n. Linus Omark, Carl Klingberg och Joel Eriksson Ek hittade också rätt. För de två sistnämnda var det första målen i VM.

John Klingberg fastställd­e 8–1.

?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? IGEN OCH IGEN OCH IGEN. Sverige fick måljubla åtta gånger mot Italien.
Bild: JANERIK HENRIKSSON IGEN OCH IGEN OCH IGEN. Sverige fick måljubla åtta gånger mot Italien.
 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? FULL FART FRAMÅT. Sveriges William Nylander och Italiens Markus Gander.
Bild: JOEL MARKLUND FULL FART FRAMÅT. Sveriges William Nylander och Italiens Markus Gander.