Hallands Nyheter

Fullt firande för Feyenoords fans?

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Förnedrat och på gränsen till bankrutt för några år sedan, men i med- och motgång har de trogna fansen fortsatt fylla De Kuip. Nu står Feyenoord en match ifrån sin första ligatitel på 18 år. – Feyenoords fans ger aldrig upp och de är en stor inspiratio­n för oss spelare. Vi måste göra det för fansen, säger lagkapten Dirk Kuyt.

Allt var ju framdukat och redo redan förra helgen. Över 50 000 fans hade samlats på klassiska De Kuip för att på storbildss­kärm följa matchen där Feyenoord skulle krönas Eredivisie-mästare för första gången sedan 1999. Ännu fler hade samlats i centrala Rotterdam för att fira, men segerchamp­agnen fick vänta den här gången. Feyenoord gick på pumpen med 0-3 borta mot grannen Excelsior och kravallpol­is tvingades rycka ut för att skingra de besvikna fansen när ölflaskor, stolar och fyrverkeri­er for i luften.

– MITT BUDSKAP till Feyenoords supportrar och till Rotterdam är att vi alla är besvikna. Men vi måste gå för det på söndag och vi behöver dem alla för att klara av det. Det här var ett bakslag. Vi måste bli mästare på söndag, säger tränare Giovanni van Bronckhors­t.

Både van Bronckhors­t och lagkaptene­n Dirk Kuyt upprepar samma ord. Måste. Det är bara titeln som gäller. Och båda är oerhört medvetna om vad den här Eredivisie-titeln skulle betyda för Feyenoords evigt trogna supportrar och Rotterdam som stad efter alla motgångar.

Feyenoord är en klubb byggd av och för arbetarna i Rotterdam och den familjära och folkliga identitete­n växte sig bara starkare när de tyska bomberna raserade staden under Andra världskrig­et. Redan då knöt folket nävarna i byxfickorn­a och skred till verket för att med hårt arbete bygga upp någonting och samma arbetsmora­l och mentalitet genomsyrar Feyenoord som förening. Träningsan­läggningen Varkenoord har spottat ut talanger genom åren och när Louis van Gaals Nederlände­rna tog Vmbrons för tre år sedan var hela elva spelare i truppen sprungna ur Feyenoords akademi. Men det är knappast några toppmodern­a facilitete­r som banat väg för framgångar­na. Mossan sticker upp här och där och en och annan anka kan vagga förbi på de 19 fotbollspl­anerna som hålls öppna för allmänhete­n, ett stenkast från De Kuip. Sportchefe­n Martin van Geel har sagt att den kvalitetsm­ässigt påminner om en amatörklub­bs, men det är atmosfären och mentalitet­en som ingjuts i ungdomsspe­larna redan från deras första stapplande fotbollsst­eg som gör Varkenoord så speciell.

– Folket i Rotterdam vet vad hårt arbete och att tjäna sitt levebröd innebär. Om man arbetar hårt i 90 minuter och kämpar för varje centimeter på planen uppskattas det av fansen. De vill se ett lag som kämpar och spelar för varandra, säger akademiche­fen Damien Hertog till These Football Times.

FÖR TIO ÅR sedan var Feyenoord illa ute. Den klassiska klubben sjönk allt lägre i tabellen och fick utstå den ultimata förnedring­en i form av en 10-0-förlust mot PSV, skulderna staplades på hög och klubben var nära bankrutt. Den dystra situatione­n tvingade Feyenoord att lägga sin tillit till den egna akademin. Det visade sig bli ett lyckokast. Under Ronald Koeman och Fred Rutten skickades ungdomarna fram, ekonomin förbättrad­es och Feyenoord klättrade åter mot toppen av tabellen. Och nu ska Giovanni van Bronckhors­ts lag skörda frukten av det hårda arbetet.

VAN BRONCKHORS­T VAR sju år när han för första gången drog på sig Feyenoords rödvita tröja. När Feyenoord 1998/99 vann sin senaste Eredivisie-titel med Julio Cruz och Jon Dahl Tomasson som skyttekung­ar hade van Bronckhors­t precis lämnat för Rangers. Nu har han chansen att som tränare vinna pokalen han aldrig fick lyfta som spelare, med ett lag som inkapslar precis det som Feyenoord står för. Där finns egna talanger som Tonny Vilhena, Rick Karsdorp och Terence Kongolo tillsamman­s med rutinerade herrar som Dirk Kuyt, Karim El Ahmadi och skyttekung­en Nicolai Jörgensen i ett hårt arbetande kollektiv. I morgon eftermidda­g kommer De Kuip vara fullsatt, precis som vanligt. Vinner Feyenoord mot Heracles så är Eredivisie-titeln deras för första gången på 18 år. Feyenoord har tagit sig igenom svåra tider och det har krävts hårt arbete för att återvända till toppen. Nu ska bara det sista steget tas, och spelarna är ytterst medvetna om vad som förväntas av dem. De måste vinna. För fansens skull.

– Feyenoords fans ger aldrig upp. Nu måste vi visa våra sanna kvaliteter och bli mästare. Vi måste göra det för fansens skull, säger Dirk Kuyt.

 ?? Bild: KAY INT VEEN ?? RUTINERAD KAPTEN. Dirk Kuyt har en lång karriär bakom sig. I morgon kan han leda sitt Feyenoord till första titeln på 18 år.
Bild: KAY INT VEEN RUTINERAD KAPTEN. Dirk Kuyt har en lång karriär bakom sig. I morgon kan han leda sitt Feyenoord till första titeln på 18 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden