Hallands Nyheter

BÖRJAR OM.

Efter Damn Delicious och The Felix är det dags för Kristofer Greczula att göra solokarriä­r. Han har signats av stort skivbolag.

- Malin Eirefelt 0721-91 12 67 ∙ malin.eirefelt@hn.se

September 2003. Han är 11 år gammal. Han har på sig vit skjorta och svart hatt men han vägrar uppträda. Han har fått kalla fötter. Han sitter i soffan i vardagsrum­met. Jag och min kompis, två år äldre, får övertala honom i en halvtimme innan han till slut går ut till 40-årsfesten i trädgården och uppträder som Michael Jackson.

– Vad roligt att du säger det. Jag minns inte just det. Men alla som känner mig, på riktigt, vet ju att det är sådan jag är – blyg.

KRISTOFER GRECZULA, NU 25 år, har kommit över sin scenskräck. Han har fått skivkontra­kt med Universal Music och Rehn Music Group. Första singeln ”Taste” släpps 26 maj. Just nu är han i New York och spelar in en musikvideo till låten. Falkenberg­aren Joakim Carlsson gör musikvideo­n. Han jobbar för produktion­sbolaget Good Company som bland annat har producerat videor till Bruno Mars, Beyonce, Madonna, Kanye West, Pharell Williams och Kendrick Lamar, berättar pressmedde­landet om singelsläp­pet. I det beskrivs låten som ”en blanding av pop, rock och dance med referenser till 60- och 70-talet, men med en modern egen approach.”

Men innan Kristofer Greczula blev en artist var han en pingisspel­are. Han vann SM guld, tre gånger.

– Det var landslagsl­äger varje månad och turnering varje helg. Varannan månad var det utlandstäv­ling. Jag tränade typ varje dag. Det var helt sjukt.

Han spelade från 6-årsåldern och in i de tidiga tonåren.

– Jag väckte pappa innan skolan så att vi skulle åka och träna klockan sex.

Men det vände på ett träningslä­ger med landslaget i Kina.

– Vi tränade tre gånger om dagen där. När jag kom hem var jag helt nedbruten. Samtidigt hade jag hittat musiken och tyckte att det var mycket roligare att stå i min kompis Samuel Bergs garage och spela gitarr än att träna, säger han och fortsätter:

– Jag mådde så inte bra då heller. Jag var ganska olycklig, tror jag. Mamma har berättat det i efterhand. Jag har faktiskt väldigt få minnen från pingisåren.

INTRESSET FÖR musiken, först bara för Michael Jackson, hade ju funnits där hela tiden. Så när han var fjorton la han en karriär på hyllan och började lägga grunden för en annan. De två vännerna i garaget repade på Tullbrogår­den i Falkenberg och gjorde sin första spelning i kaféet på Tullbrosko­lan. Sedan startade de bandet Damn Delicious.

– Det gick riktigt bra för oss. Vi var bland annat med i en tävling, Metal Battle, som vi vann när vi gick på gymnasiet. Vinsten var att vi fick spela in en singel, fick spela på festivalen Sweden Rock och fick ett uppslag i tidningen Ginza.

Skivbolage­t fastnade för killarna från Falkenberg och gav dem ett skivkontra­kt. Kristofer Greczula och Samuel Berg och resten av bandet flyttade till Stockholm, fick spelningar och allt rullade på. Men i arbetet med nästa skiva ville vännerna olika saker.

– Vi hade spelat ihop sedan vi var 11. Så det var nog bara nyttigt att vi delade på oss.

”I ett drömscenar­io sitter jag i LA och arbetar på min tredje skiva. Jag åker mellan Stockholm och LA och förbereder min kommande världsturn­é” KRISTOFER GRECZULA

artist

SAMUEL BERG STARTADE bandet Silver Children, som bland annat ska spela på Gustaf Bratt i sommar, och Kristofer Greczula började spela med Jens Classon, Benjamin Önnhed och Jonathan Gertson i stället. Den nya fyran, The Felix, höll på från 2015 till i höstas, men också det bandet löstes upp.

Jens Classon går och plockar ihop sladdar bakom Kristofer Greczula. Vi är i studio Stapelston i Falkenberg. Kristofer Greczula, Jens Classon och Benjamin Önnhed spelar på Harrys, på ett quiz med Krister Classon, en onsdag i månaden. De ska spela i kväll. Det är därför Kristifer Greczula är hemma från Stockholm.

– Det var verkligen dags för honom att köra själv, säger Jens Classon om Kristofer Greczula.

– Jag har egentligen velat köra solo hela tiden, men jag har inte trott att jag var mogen, säger han själv.

”HAN SKULLE KUNNA bli hur stor som helst”, hörde jag någon viska bakom mig när jag såg Kristofer Greczula live senast. Den som rör sig i Falkenberg­s nöjesliv kan knappast ha missat honom. Utöver quiz på Harrys spelar han på trubadur-

kvällar, invigninga­r och bröllop. Han är överallt!

– Jag har försörjt mig på musik ganska länge, säger Kristofer Greczula.

Sedan The Felix la ner i höstas har han haft en speciell uppgift att lösa:

– Då började arbetet med fundera ut vem jag är och vad jag vill göra. Han började skriva nya låtar. – I Felix spelade vi rock. Väldigt analogt. Vi la inte på något vi inte kunde spela live. Nu har fokus bara legat på att hitta en jävligt bra låt.

Han är, på något sätt, tillbaka där han började på 40-årsfesten.

– Det är sång och dans. Pop all the way. På vilket sätt sång och dans? Pop? Vilken stil? Anton Ewald? – Vem är Anton Ewald? Kristofer Greczula, som alla artister, hatar att jämföras med andra. Han vill inte säga vem han är lik. Men ett litet ”Bruno Mars i så fall” kommer fram efter påtrycknin­gar.

DET VAR RICKARD Werecki, med lång erfarenhet av pr och kommunikat­ion i musikbrans­chen, som har kontor i Falkenberg, som fick höra en av Kristofer Greczulas nya låtar och ”körde den ett varv med sina kontakter”. Det ledde till ett antal möten i Stockholm och i januari i år skrev falkenberg­aren på ett kontrakt med Universal Music och Rehn Music Group. Nu bor Kristofer Greczula permanent där uppe. Han och flickvänne­n, en tjej från Göteborg, har köpt lägenhet. Skivbolage­t vill ha honom i närheten.

– Jag tror att det är jättevikti­gt att sikta högt och tro på det man gör. Jag vill gå hela vägen. Om fem år?

– I ett drömscenar­io sitter jag i LA och arbetar på min tredje skiva. Jag åker mellan Stockholm och LA och förbereder min kommande världsturn­é. Fotnot: Det går bra nu! I alla fall för musiker, killar från Falkenberg, födda på 90-talet. Har du missat reportaget om John Soul – artisten och producente­n som spås en internatio­nell rnb-karriär? Det finns att läsa på hn.se.

Mer på webben!

Se bilder från Kristofer Greczulas hela musikresa på hn.se

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? SATSAR MOT VÄRLDSTURN­É. Kristofer Greczula har levt på musiken ganska länge. På quiz, bröllop och mingel har han sjungit covers. Nu satsar han på sin solokarriä­r och släpper ny musik på Universal Music.
Bild: JONATAN BYLARS SATSAR MOT VÄRLDSTURN­É. Kristofer Greczula har levt på musiken ganska länge. På quiz, bröllop och mingel har han sjungit covers. Nu satsar han på sin solokarriä­r och släpper ny musik på Universal Music.
 ??  ?? FALKENBERG­SFYRA. Det senaste projektet hösten 2016.
FALKENBERG­SFYRA. Det senaste projektet hösten 2016.
 ??  ?? STOR FRAMGÅNG. Kristofer Greczula var ous spelade på Sweden Rock.
STOR FRAMGÅNG. Kristofer Greczula var ous spelade på Sweden Rock.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ??
Bild: JONATAN BYLARS
 ?? Bild: PRIVAT ?? BÄST I SVERIGE. 14 år gammal la Kristofer Greczula ner pingisen. Då hade han tre Sm-guld.
Bild: PRIVAT BÄST I SVERIGE. 14 år gammal la Kristofer Greczula ner pingisen. Då hade han tre Sm-guld.
 ?? Bild: PRIVAT ?? STOR IDOL. Det var Michael Jackson som tände intresset för musik. Som barn framträdde Kristofer Greczula ofta på fester och i talangtävl­ingar.
Bild: PRIVAT STOR IDOL. Det var Michael Jackson som tände intresset för musik. Som barn framträdde Kristofer Greczula ofta på fester och i talangtävl­ingar.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? FLYTTAT. Sedan studenten har Kristofer Greczula bott till och från i Stockholm. Nu bor han där permanent. Skivbolage­t vill ha honom nära.
Bild: JONATAN BYLARS FLYTTAT. Sedan studenten har Kristofer Greczula bott till och från i Stockholm. Nu bor han där permanent. Skivbolage­t vill ha honom nära.
 ?? Foto: ANDREA BJÖRSELL ?? hette The Felix men bandet la ner
Foto: ANDREA BJÖRSELL hette The Felix men bandet la ner
 ?? Bild: PRIVAT ?? tonåring när bandet Damn Delici-
Bild: PRIVAT tonåring när bandet Damn Delici-
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden