Hallands Nyheter

Mikrobrygg­erier.

Allt fler hallänning­ar brygger öl hemma för nöjes skull.

-

Mikrobrygg­erierna poppar upp som jästsvampa­r runt om i landet. Förra året startades 55 nya bryggerier i Sverige och de senaste tre åren har det i snitt startats ett nytt i veckan.

TOTALT (MED ÄVEN de stora bryggerier­na inräknade) har antalet bryggerier nästan tiodubblat­s på åtta år, från 30 stycken 2009 till 273 förra året. Då talar vi om de som har tillstånd att brygga och sälja öl till systembola­g och restaurang­er.

Dessutom puttrar det i många halländska stugor. Det krävs inget tillstånd att göra öl för egen konsumtion eller att bjuda andra. Däremot får man inte sälja sitt öl utan att vara registrera­d hos myndighete­rna.

– De flesta startar lite på hobbynivå och går kanske vidare sedan om de lyckas med sitt öl, förklarar livsmedels­inspektör Sauli Hautakanga­s på miljö- och hälsa i Falkenberg.

Hos miljö- och hälsoskydd­smyndighet­erna i Halland finns i dagsläget 18 mikrobrygg­erier registrera­de (se faktaruta). Mikrobrygg­eriet är det som bedriver hantverksm­ässig och småskalig produktion av öl.

DET FÖRSTA MIKROBRYGG­ERIET som startades i Halland i modern tid var Byaregårde­ns Brygghus utanför Veddige. Makarna Robert Olsson och Inger Elftorp drog igång 2011 i liten skala men har expanderat efterhand.

– Vi försöker förenkla och automatise­ra och har faktiskt en kille anställd i dag. Men vi har satsat en hel del på att göra alkoholfri­a drycker också, berättar Robert.

Byaregårde­n har även kursverksa­mhet och ölprovning. Till sommaren hoppas man få serverings­tillstånd. Tanken är att öppna en liten ölstuga med enkel matserveri­ng på helgerna. Har du några tips till den som funderar på att starta mikrobrygg­eri?

– Ska du bara göra öl och få någon ekonomi i det så får du göra stora mängder. Att jobba småskaligt går inte i Sverige med nuvarande lagar och skatter. Det är tufft arbete och man får tänka brett.

– Vi tjänar inte mycket pengar och jobbar väldigt mycket. Men det är det roligaste jag har gjort. Jag hoppas och tror att vi kommer att hålla på länge. Man träffar bara glada människor.

GLAD PENSIONÄR ÄR Per Persson i Agerör som gått på kurs hos Robert Olsson för fyra år sedan.

– Nyfikenhet­en drev mig att pröva. Det var jättekul och ölen vi gjorde blev bra.

Han är östgöte ursprungli­gen och var egen företagare tidigare. Flyttade till Halland för nitton år sedan och driver Agerörs Kustbrygge­ri på Henriksgår­d, strax söder om Olofs bo. Där hyr makarna Persson även ut semesterlä­genheter.

Under matdagarna i Falkenberg i höstas visade Per upp sig som bryggare för första gången och med lyckat resultat. Han gör IPA, ale, porter och stout som levereras till några krogar i Falkenberg med omnejd.

– 900 flaskor åt gången är lagom. Jag vill inte ha det här som ett 8-17jobb och aldrig mer än två dagar i veckan. Att försöka komma in och sälja på systemet är inte aktuellt. Det är så krångliga regler.

– Det man g ärna skulle vilja ha är någon form av gårdsf örsäljn ing.

Men det är inte tillåtet i Sverige. Däremot har vi fått tillstånd att ha ölprovning i bryggerilo­kalen och vårt orangeri. Det är kul att träffa folk, så jag ser fram emot att ha några kvällar då och då.

FÖR DET MESTA jobbar han ensam i bryggeriet.

– Min fru hjälper till ibland. Men jag skulle gärna ha en bryggarkom­pis, en pensionär som har tid. Jag skulle själv aldrig satt igång om jag inte varit pensionär. Man gör det inte för vinsten utan för att det är skoj och ger en viss stolthet att se folk dricka ens öl.

 ??  ?? HANTVERK. Per Persson i Agerör brygger öl för att det är kul. Uppåt 200 flaskor i timman hinner Per sätta kapsyl på.
HANTVERK. Per Persson i Agerör brygger öl för att det är kul. Uppåt 200 flaskor i timman hinner Per sätta kapsyl på.
 ??  ??
 ?? Bilder: OLA FOLKESSON ??
Bilder: OLA FOLKESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden