Hallands Nyheter

Konsten att möta varje dag som ett Gott Nytt År!

- DAG GUSTAVSSON 010 471 53 70 dag.gustavsson@hn.se

Den 135:e soluppgång­en har denna morgon redan passerat sedan vi stod där i nyårsnatte­n och skålade in ett – gott nytt år! Just där i natten har vi oftast något ljust och förhoppnin­gsfullt i tanken. En stark förhoppnin­g om att det här året ska bli bra. Vi känner något ödesmättat och vill tro på det goda.

DET HAR GÅTT fyra månader sedan vi stod där med vår förhoppnin­g och tanke om att 2017 ska bli annorlunda. Det ska bli bra och jag ska ta mitt ansvar för att det blir så.

Men frågan är då: Hur har vi mött denna, den 135:e dagen på detta år?

FÖRLÅT OM JAG nu låter pessimisti­sk, men jag tror tyvärr att risken är stor att majoritete­n av oss knappast har välkomnat den med samma entusiasm som vi kände då i nyårsnatte­n. Och det är synd därför att jag är övertygad om att det är denna extra entusiasm som krävs. Att det är i denna inställnin­g hemlighete­n ligger för att öka chansen att påverka hur året ska bli, hur vi ska bli. Om det ska bli så där som vi hoppas och drömmer krävs det troligen en positiv inställnin­g och förhoppnin­g till – varje ny dag.

För att vi ska lära oss denna mentala inställnin­g till livet borde vi ta efter ”trollet med den gula kepsen” från radions julkalende­r i slutet av 80-talet. Du som möjligtvis också minns denna figur kommer kanske också ihåg att trollet alltid vaknade med de ungefärlig­a orden: ”God morgon fötterna. God morgon benen. God morgon trollet!” Onekligen är denna lilla ritual trevligare än att sätta sig på sängkanten och genast tänka: ”Usch! Vart är världen på väg egentligen?!”

VAD SKULLE DÅ denna enkla morgonritu­al kunna leda till? Jo, ungefär så här: Med en positiv inställnin­g till livet skulle vi människor kunna bemöta varandra på ett trevligare sätt och troligen skulle vi vara mer möjlighets­inriktade. Det skulle vara en vinst för var en och men också för samhället i stort.

Och tänk om Donald Trump kunde väcka sig själv likt trollet med den gula kepsen. Kanske hade han då blivit mer ödmjukt inställd till sina medmännisk­or och till världen i stort.

Och tänk om alla våra folkvalda kunde möta varje soluppgång med ett leende. Vore det då möjligt för dem att hellre välja dialog än debatt och kanske oftare våga trotsa byråkratin och säga: ”Regler kanske inte är till för att brytas, men sunt bondförnuf­t är till för att användas.”

MEN – OCH detta är ett viktigt men. För att det ska bli ett bra år kan vi inte enbart kräva av makthavare att de ska öva sig i att vakna med en ljusare inställnin­g till livet. I detta har vi alla ett eget ansvar.

Imorgon när vi vaknar och välkomnar den 136:e soluppgång­en detta år kan vi ta chansen att ge 2017 en nytändning. Vi kan vakna upp och säga: ”God morgon fötterna. God morgon benen. God morgon jag; jag önskar dig en god ny dag!”

 ?? Bild: HOLGER HOLLEMANN ??
Bild: HOLGER HOLLEMANN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden