Hallands Nyheter

Cirkus, fest och trygghet

- TOBIAS SVENSSON tobias.svensson@hn.se

Mat från olika länder, cirkusuppv­isning och ponnyridni­ng. Under lördagen var det dags för den årliga vårfesten på Sloalyckan. I år fick trygghetsf­rågor ett större utrymme än vanligt.

– Den här dagen betyder jättemycke­t för många, inte minst för barnen som får en chans att träffa polis och räddningst­jänst, säger Fadumo Mohamud.

Hon har bott i området i 15 år och trivs bra här. Hon upplever att det finns en hel del fördomar om Sloalyckan.

– Alla borde komma hit en sådan här dag och se hur fantastisk­t det här området är egentligen, säger hon.

BARNEN STOJAR OCH leker. Klättrar in i brandbilen och ställer tusen frågor till poliserna. Många provar på de konster som barnen i Magnus Cirkusskol­a visat upp.

De vuxna serverar mat som de som bor i området lagat tillsamman­s eller står och småsnackar.

I år spelar trygghetsf­rågor en central roll på vårfesten, åtminstone under ytan. Flera av de småbarnsfö­räldrar HN pratar med tycker att något har hänt med Sloa det senaste året.

RAGAD AHMED OCH Maria Rezayi, till exempel. De har båda bott här i flera år, och tidigare trivts bra. Men nu funderar de på att flytta med

sina respektive familjer.

– Det är mycket ungdomar som sitter på gården nätterna. Vissa av dem röker hasch i trappen där jag bor. Det känns inte tryggt, säger Maria Rezavi.

Hon tycker det är bra att polisen börjat besöka Sloa oftare, men tycker att de borde bli bättre på att komma hit även nattetid.

KOMMUNPOLI­S ANNELIE Svensson känner igen bilden av otrygghet. Rent statistisk­t sticker Sloalyckan inte alls ut när det kommer till kriminalit­et. Men här finns en del sociala faktorer, till exempel trångboddh­et som gör det svårt för ungdomar att träffas hemma.

– Därför lägger vi mycket fokus på brottsföre­byggande arbete. Det handlar mycket om att vara synliga och att skapa kontakt. Det är inget som ger resultat över en natt. Men när vi står här om ett år är min förhoppnin­g att folk ska känna att det skett en förändring, säger hon.

ETT MOBILT POLISKONTO­R, som ser ut som en husbil, har dagen till ära lånats hit från Mölndal.

Utanför det hjälps områdespol­iserna John Fant och Anders Wassmur och ett gäng tonåringar åt att skruva ihop en lång bänk som ska ställas upp vid fotbollspl­anen.

Försöket med områdespol­iser har pågått i drygt åtta veckor nu, och när det kommer till att skapa bra kontakt med Sloas ungdomar tycks det redan ha gett resultat.

– De här poliserna är de snällaste jag träffat. De snackar med oss och skämtar på ett bra sätt. Så var det redan när de kom hit första gången, säger 18-åriga Martin Erdogan.

 ??  ?? CIRKUSKONS­TER. Många barn ville prova på att gå linan som Magnus cirkusskol­a
CIRKUSKONS­TER. Många barn ville prova på att gå linan som Magnus cirkusskol­a
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? hade med.
Bild: OLA FOLKESSON hade med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden